Otvoreno Natjecanje Damir Sekošan za mlade klaviriste

U slavljeničkoj godini Glazbena škola Franje Kuhača Osijek predstavila je projekt „100 godina klavira u Osijeku – Natjecanje Damir Sekošan za mlade klaviriste“. U duhu tradicije svog najvećeg klavirskog odjela, njime će zaokružiti kulturna zbivanja vezana uz hrvatski te osječki pijanizam slaveći na taj način i 190 godina glazbenog školstva u Osijeku. Otvorenju natjecanja nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš Kul.

Izuzetno smo ponosni na glazbenu tradiciju i baštinu grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Kontinuirano se radi na edukaciji mladih i njihovom obrazovanju, ali i očuvanju tradicije o čemu svjedoče i velike ovogodišnje obljetnice Glazbene škole Franje Kuhača i općenito glazbenog obrazovanja u gradu Osijeku. Uvjeren sam da će mladi koji se natječu na ovom natjecanju pokazati svu raskoš svog talenta, a Osječko-baranjska županija uvijek će biti podrška ne samo njima, već i događanjima poput ovog – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Inače, ovo natjecanje pokrenuli su bivši studenti i kolege profesora Sekošana, okupljeni u grupu entuzijasta, kao motivaciju za rad svim klavirskim pedagozima i njihovim učenicima te kao izraz velikog poštovanja prema osobi koja je simbolizirala pijanizam i klavirsku pedagogiju Osijeka ali i cijele Hrvatske. Profesor Sekošan zaslužan je što se u Osijeku 1976. godine pokrenuo rad Područnog odsjeka studija klavira Muzičke akademije Zagreb te je kroz naredna desetljeća odgojio mnoge vrsne pijaniste i pedagoge koji su zatim širili korijene hrvatske klavirske pedagogije u zemlji i inozemstvu.