Otvoren natječaj za najljepši školski vrt 2023.

HRT i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvali su sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež da se jave na natječaj “Najljepši školski vrtovi 2023.”.

Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2023., a prijave se šalju na adresu najljepsi.vrtovi@hrt.hr, najavili su u ponedjeljak s HRT-a.

Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati i opis vrta.

Svaka škola oblikuje vrt prema vlastitim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuva bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske koristeći se ukrasnim i autohtonim biljem svojega podneblja. Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o vrtovima te na završnoj svečanosti potkraj ožujka iduće godine dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a to su Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u Hrvatskoj, Najljepši vrtić u RH, Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja),  Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede), Najljepša područna škola u Hrvatskoj i  Nagrada za kontinuitet.

Veličina površine vrta i broj biljaka nisu podaci koji se vrednuju nego svrhovitost i kvalitetna njega, a preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima, poručili su s HRT-a.

Ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije “Najljepši školski vrtovi” promiče organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima.

Projekt “Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj” provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima. 

Podsjećamo da je OŠ Draž prošle godine osvojila prvo mjesto za tradicijski uzgoj. Marljiva eko-skupina starijih učenika i njihova mentorica Kristina Prakatur-Golubov, mag.educ.biol. et chem. već su bili novčano nagrađeni 2018. godine. Osvojili su 3 mjesto u kategoriji “Zaštita okoliša i energetska učinkovitost.” Ponovno su prijavili svoj školski vrt u kategoriji “tradicijski uzgoj” i osvojili prvo mjesto. Na dodjeli bili su predstavnici škole, pedagoginja Žužana Simić i mentorica eko-skupine Kristina Prakatur-Golubov.