Osnovna škola Kneževi Vinogradi uspješno provela eTwinning projekt “Eko Božićne čestitke”

S ciljem promicanja održivih praksi i tradicionalnih običaja slanja božićnih čestitki, Osnovna škola Kneževi Vinogradi uspješno je provela još jedan eTwinning projekt pod nazivom “Eko Božićne čestitke”. Glavni fokus ovog projekta bio je poticanje izrade recikliranih čestitki od ekološki prihvatljivih materijala.

Projektni ciljevi bili su višestruki:
– poticanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i smanjenja otpada tijekom božićnih blagdana
– poticanje kreativnosti učenika te
– poticanje osobnog pristupa izradi božićnih čestitki od ekološki prihvatljivih materijala

Tijekom provedbe projekta organizirane su radionice u kojima su učenici stjecali vještine izrade eko čestitki. Projektne aktivnosti ostvarene su u suradnji s partnerskim školama, OOU “Goce Delčev” iz Makedonije te OŠ Popovac, što je rezultiralo izvrsnom suradnjom i razmjenom iskustava.

Učenici su pokazali visoku razinu kreativnosti i inovativnosti izrađujući čestitke, čime su pridonijeli širenju običaja drugih kultura i stvaranju međunarodnih prijateljstava. Aktivno korištenje društvenih mreža omogućilo je dijeljenje postupaka izrade, savjeta i fotografija eko čestitki, potičući druge da se pridruže projektu.

Projekt je postigao značajan uspjeh u podizanju svijesti o važnosti ekoloških inicijativa tijekom blagdana. Članci i priče o projektu doprinijeli su jačanju svijesti o očuvanju okoliša. Izrađene eko čestitke poslane su međusobno, a web stranica posvećena projektu služila je kao platforma za dijeljenje informacija, uputa i inspiracije.

S obzirom na postignute rezultate, cilj škole je nastaviti projekt s godišnjim događanjima kako bi se održala kontinuirana svijest o važnosti očuvanja okoliša. Planira se razmatranje proširenja projekta na druge blagdane i prigode te uspostava suradnje s lokalnim poslovnim partnerima kako bi se osigurala održivost projekta u budućnosti.

Ovaj eTwinning projekt predstavlja izvrstan primjer kako se tradicionalni običaji mogu uspješno prilagoditi suvremenim ekološkim standardima, ističući važnost očuvanja okoliša kroz kreativne inicijative u školskom okruženju.

Općina Kneževi Vinogradi