Osijeku poklon za rođendan! Obrana titule hrvatskog Eco-cityja! Sretan Osijeku 236. rođendan!

Tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad dana 2. prosinca 1786. godine postali su jedna cjelina. Postali su ono što danas zovemo – Osijek!

Sretan Dan grada Osijeka, sretan Osijeku 236. rođendan!

Početkom 18. stoljeća u Donjem i Gornjem gradu formiraju se zasebni magistrati čime te dvije jedinice počinju funkcionirati kao samostalne gradske općine. Zemljišni gospodar sve tri općine bila je Dvorska komora. Politike dekameralizacije u Slavoniji, reforme i općenito politika Marije Terezije u ovim krajevima dovela je do početka pregovora između tri komorske općine o ujedinjenju, očito s namjerom da se Osijeku, kao i drugim značajnijim centrima u regiji, dodijeli status slobodnog i kraljevskog grada. Međutim, zbog razmirica oko održavanja sajmova do ujedinjena je došlo tek 2. prosinca 1786. godine, ukazom Josipa II. Tijekom 18. stoljeća Osijek se razvio u najznačajnije političko, gospodarsko i kulturno sjedište u Slavoniji, u kome su se djelovali brojni obrtnici, trgovci, knjižnice, kazališta…

Dana 28. kolovoza 1809. godine Osijek je svečano proglašen slobodnim i kraljevskim gradom, a time počinje novo doba grada Osijeka – stoji zapisano na Wikipediji.

Osijek je dobio poklon za rođendan!

Grad Osijek obranio je titulu hrvatskog Eco-cityja. Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za Najbolji grad, Osijek se i ove godine plasirao u finale te u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce.

Nagradu je na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić, a uručio mu ju je premijer Andrej Plenković.

Ova nagrada pripada građanima Osijeka koji su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, onog u Sarvašu. Samo je taj projekt vrijedan preko 73 milijuna kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Radić.

Foto: pixabay / službena stranica Grada Osijeka