Online radionica – slikanje

Na redu je nova likovna online radionica pod nazivom „Slikanje akrilom“ koja će biti održana 7. i 14. lipnja 2021. putem mrežne platforme ZOOM, pod vodstvom akademske slikarice Aleksandre Goreta. 
U nastavku pročitajte plan i način realizacije radionice koja će biti realizirana uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih. 

PROGRAM ONLINE RADIONICE „SLIKANJE AKRILOM“

– Online radionica „Slikanje akrilom“ uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike (7. i 14. lipnja 2021.) voditi akademska slikarica Aleksandra Goreta i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, uz samostalan rad polaznika na vlastitom umjetničkom djelu (8. – 12. 6. 2021.)
– Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: predavanje voditeljice, video snimke i online prezentaciju rada i vježbi slikanja akrilom, samostalan rad svakog polaznika – slikanje po predlošku, kritički osvrt voditeljice na nastale radove uz savjete za usavršavanje slikarskih umijeća te konzultacije – pitanja i odgovore.
Rezultat radionice bit će i virtualna izložba nastalih radova.
– Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

1. DAN ONLINE RADIONICE: ponedjeljak: 7. 6. 2021.: 18:00 – 20:30 h
– ODABIR MOTIVA
– KADRIRANJE I FOTOGRAFIRANJE MOTIVA -> IZRADA AUTORSKE FOTOGRAFIJE ZA PREDLOŽAK
– PRIMJERI RADOVA U TEHNICI AKRILIK
– VRSTE BOJA, PODLOGA I KISTOVA
– IZRADA SKICE
– BOJE:  
– SLIKANJE – bojanje neba, vode i pozadine
– BOJANJE KLASIČNIM I ZRAČNIM KISTOM
– SLIKANJE DETALJA NA OBOJANIM POVRŠINAMA
– IZVLAČENJE PRVOG PLANA I FINALIZIRANJE SLIKE
– KRITIČKI OSVRT
– TEHNIČKI SAVJETI
– PITANJA I ODGOVORI
Kroz prezentaciju NASTAJANJA RADA PREMA PREDLOŠKU MOTIVA KRAJOLIKA sudionici će upoznati rad akrilnim bojama te dobiti uvid u cjelokupan proces i sve faze nastajanja likovnoga djela.

• Na kraju prvoga dana online radionice polaznici će dobiti zadatak stvoriti vlastito likovno djelo u slikarskoj tehnici akrilik, prema unaprijed zadanom predlošku.

8. – 12. 6. 2021.: SAMOSTALAN RAD – SLIKANJE PO PREDLOŠKU
Nakon održanog prvog dana radionice, narednih 5 dana (8. – 12. 6.) posvećeno je samostalnom i individualnom radu polaznika. Na temelju znanja usvojenih tijekom prvoga dana, polaznici rade na vlastitom djelu prema zadanom predlošku.
Po završetku rada, svaki polaznik svoj rad fotografira te fotografiju rada e-mailom šalje voditeljici radionice. Voditeljica analizira pristigle radove, a osvrt na radove i savjete za usavršavanje tehnike prezentira u ponedjeljak, 14. 6., putem online radionice.

2. DAN ONLINE RADIONICE: ponedjeljak: 14. 6. 2021.: 18:00 – 20:30 h
– PREZENTACIJA I ANALIZA DOSTAVLJENIH RADOVA – kritički osvrti i savjeti
– DODATNI SAVJETI ZA USAVRŠAVANJE TEHNIKE AKRILIK
– PITANJA I ODGOVORI

*Za aktivno sudjelovanje na radionici tj. slikanje prema zadanom predlošku potrebno je pripremiti: 
akrilne boje bolje kvalitete, kistove raznih veličina, platno 40×60 cm, krpu za brisanje, posudu s vodom za pranje kistova, paletu (komad kartona ili drvene ploče obučen papirom), olovku za skicu, ravnalo za skicu ako je potrebno. 
*Predložak sa slikanje svim prijavljenim sudionicima ponudit će voditeljica te će ga biti potrebno razviti u formatu 20×30 cm.
*Radionicu je moguće pratiti i pasivno tj. sudionici nisu dužni slikati i dostaviti na analizu svoj likovni rad.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na radionicu se mogu prijaviti zainteresirani likovni stvaraoci (ograničen broj sudionika – prvih 100 prijavljenih).
Za prijavu je potrebno najkasnije do 5. lipnja 2021. ispuniti prijavni obrazac  – „prijava na radionicu“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3wbcwQS 
Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 

Svim prijavljenim sudionicima na e-mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online radionici.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija – članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 5. lipnja 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb, OIB: 45263394181 
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Svrha doznake: online radionica Slikanje akrilom – ime i prezime polaznika

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: https://bit.ly/3wbcwQS 
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online radionici
3. zaprimiti e-račun nakon održane online radionice
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja.