Olujno nevrijeme: vatrogasci Belog Manastira i Osijeka otišli u Županju na ispomoć

Olujno nevrijeme u srijedu je ponovno zahvatilo Osječko-baranjsku županiju, a najveće štete zabilježene su u Općini Strizivojna.

Centar 112 primio je niz poziva o posljedicama koje je uzrokovao jak vjetar, no srećom nije bilo ekstremnog učinka olujnog nevremena. Zabilježena su dvadeset dva poziva o srušenim stablima na cestu, jedan poziv o padu stabla na pružni prijelaz, tri poziva o oštećenim električnim kablovima te pet poziva o oštećenim krovovima.

Zbog oštećene električne mreže bez struje su ostali korisnici na širem području Belog Manastira, Đakova i Našica.

Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je u srijedu poslijepodne i područje Općine Strizivojna zbog čega je na teren izašao načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Načelnik Lukić kaže kako su vatrogasci s područja OBŽ otišli u Županju na ispomoć.

U pratnji načelnika Općine Strizivojna Josipa Jakobovića, Lukiž je obišao stradale farme u Općini Strizivojna.

Bio sam tu i hranio stoku kad je krenuo vjetar. To se ne da riječima opisati. Sin i ja smo se maknuli u zaklon, a krov na farmi je u komadu podigao vjetar i odnio tristotinjak metara dalje u polje. Vjetar je nosio bale sjena koje su teške i do 700 kilograma i razbacao ih po polju. Životinje su nam sinoć bila pod otvorenim nebom, na kiši. Danas nam stiže materijal i moramo što prije pokriti krov farme, a koliko će sve skupa koštati, ne želim ni razmišljati” – rekao je Tomislav Asić, poljoprivrednik iz Strizivojne.

Na području Općine Strizivojna stradale su i obiteljske kuće. Od sinoć mještani popravljaju krovove, HEP sanira uništene električne vodove, a vatrogasci i pojedine tvrtke iz susjedstva su cijeli dan na terenu. Načelnik Jakobović se zahvalio HEP-u na brzoj intervenciji kao i svim žurnim službama koje su im se stavile na raspolaganje kako bi što prije sanirali štete.

Sutra će se krenuti i sa sanacijom infrastrukture na području općine gdje je vjetar kidao i nosio prometne znakove te oštetio krov na crkvi i dječjem vrtiću.

U samo tjedan dana je ovo drugo nevrijeme, danas je župan proglasio prirodnu nepogodu za štetu koja je nastala od nevremena prošlog vikenda, a već danas obilazimo poljoprivrednike čija su gospodarstva stradala sinoć.” rekao je Lukić.