Održana tek treća Liga nacija, a već stižu promjene formata na jesen

Liga nacija, u kojoj je u finalu Španjolska na penale pobijedila Hrvatsku, zadnja je koja se igrala u ovom formatu. Od nove sezone, koja počinje na jesen, mijenja se format natjecanja. Glavna novost je da se povećava novom rundom, četvrtfinalom. Ono će se igrati u ožujku i tako stvoriti poveznicu između grupne faze u studenom i Final Foura u lipnju iduće godine.

Do sada su u njega izravno iz skupina elitne A lige išli samo pobjednici grupa. Ubuduće će iz skupina prve dvije reprezentacije ići u četvrtfinale koje će se igrati na dvije utakmice. Četiri pobjednika ovih dvoboja plasirat će se na Final Four. 

Trećeplasirane reprezentacije iz A lige i drugoplasirane iz B lige ili drugog razreda, kao i trećeplasirane iz B lige i drugoplasirani iz Lige C igrat će play-off za promociju i ispadanje. Reprezentacije koje se ne plasiraju u četvrtfinala počet će kvalifikacije za SP 2026. U njima će 55 europskih reprezentacija biti podijeljeno u 12 skupina. Pobjednici grupa ići će izravno u SAD, Meksiko i Kanadu, a drugoplasirani će igrati dodatne kvalifikacije. 

Foto: Profimedia