Održana skupština Predsjedništva DZMH-a

U ponedjeljak 24. lipnja održana je redovna skupština krovne organizacije DZMH-a, a na dnevnom redu bila su izvješća o proteklom razdoblju i rasprava o aktualnim pitanjima.

Skupština predsjedništva krovne organizacije DZMH održana je u konferencijskoj dvorani medijske kuće u Bilju. Osim izvješća o proteklom razdoblju, na dnevnom redu bila je i rasprava o aktualnim pitanjima, kao i planirani programi i budući rad.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, izvijestio je, među ostalim, o važnim i istaknutim događanjima na kojima je sudjelovao i na kojima se raspravljalo o najvažnijim pitanjima Mađara u Karpatskom bazenu. Kako je rekao, proteklo razdoblje bilo je bogato i događanjima i rezultatima. Nastavljena su unapređenja u našim mađarskim zajednicama, ostvarila su se daljnja ulaganja. Dobro napreduje i izgradnja triju mađarskih vrtića uz potporu Vlade Mađarske. Izvijestilo se i o izborima za manjinska vijeća održanima u svibnju, tijekom proteklih tjedana sva Vijeća mađarske nacionalne manjine održala su svoje prve, konstituirajuće sjednice i izabrali vodstvo.

Predsjedništvo je odlučilo da će podnije zahtjev kako bi DZMH postala članica s potpunim pravom u Saveznoj uniji europskih nacionalnosti (FUEN), koja zastupa interese autohtonih europskih nacionalnih manjina i jezičnih skupina i ujedno je najveća krovna organizacija manjina u Europi, okuplja 100 organizacija članica iz 36 zemalja. Upravo je DZMH bila domaćinom posljednje FUEN konferencije, koja je održana početkom mjeseca u Kopačevu.

Tekst i foto: KepesUjsag
Prijevod: Izabela Šegota