Održan Panonski festival knjige

Festival koji je željno iščekivan u regiji, uspješno je priveden kraju. Srećom po brojne posjetitelje sajma samo za ovu godinu. Panonski festival knjige Osijeku je donio mnogo toga dobroga, kako za kulturu grada i regije, tako i za gospodarstvo i turizam. Javnosti je poslana slika Osijeka kao mjesta koji cijeni knjigu i pisanu riječ i grada koje je jedva dočekao ovakav Festival. Potvrdu navedenom dali su i brojni posjetitelji Festivala kojih nije nedostajalo, stizali su iz Osijeka, Osječko-baranjske županije, dugih županija ali i iz inozemstva. Veliki je to uspjeh za Festival koji se prvi put održao ove godine, a već je postao prepoznatljivo mjesto susreta, mjesto na kojem se pokazuju emocije i ljubav prema knjizi.

Da ne pretjerujemo otkrivaju nam i sami posjetitelji koji redom biraju samo lijepe riječi za organizaciju, izlagače i ponudu naslova. Klara Vargović ističe zadovoljstvo što se ovakav Festival prvi put organizira u Osijeku jer je do sada morala ići u Zagreb, na sajam knjiga Interliber. Na Panonskom je festivalu bila dva puta tijekom ovih pet dana. Sve je jako lijepo organizirano, mirno je, glazba u pozadini lagano svira i poziva posjetitelje da bezbrižno uživaju dok prelistavaju knjige i uživaju u ponudi koja nije zanemariva. Klarin partner Igor priželjkuje Festival knjige više puta godišnje kako bi češće mogao uživati u ovakvoj ponudi na jednom mjestu.

Kada je riječ o izlagačima iz Školske knjige kažu kako je Festival svakako ispunio njihova očekivanja, osobito jer je riječ o sajmu koji se održava po prvi puta. Navode kako je Festival ponudio zaokruženu priču u kojoj zadovoljni mogu biti svi, od organizatora, preko izlagača do publike. Vjeruju i nadaju se kako će se na Festivalu naći i sljedeće godine što je još jedan pokazatelj njihova zadovoljstva. Valja naglasiti kako je izdavačka kuća Znanjeza vrijeme trajanja Panonskog festivala knjige otvorila novu knjižaru u Osijeku što je još jedna dodana vrijednost poticanja čitanja i pokazatelj da Osijek priželjkuje nove knjižare, suvremenu namjenski građenu knjižnicu i naravno, novo izdanje Festivala.

Zaključnu emociju i misao Festivala donosi Ivana Šojat, književnica i članica programskog odbora. Dojma je da je postignuto sve što su zamislili, čak i sve ono što su sanjali da bi mogli postići. Festival je premašio nadanja organizacije, pokazao je da itekako ima smisla i da je Panonska, Slavonska, Osječka… publika željna ovakvih programa.

Organizacijski tim Panonskog festivala knjige zahvaljuje svim posjetiteljima, izlagačima, autorima, moderatorima programa, Ministarstvu kulture i medija, Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku i svima ostalima koji su pomogli u realizaciju ovog festivala, a poglavito medijima koji su bili glas i zvuk da se vijest o prvom Panonskom festivalu knjige prenese što je dalje moguće. Veliko hvala svima. Uživajte u knjizi i čitanju, pozdrav do novog susreta s knjigama.