Održano predstavljanje pisane baštine biskupa Strossmayer

Predstavljanje četiri sveska pisane baštine biskupa bosanskog ili đakovačkoga i srijemskog Josipa Jurja Strossmayera pod naslovom “Sve za vjeru i za domovinu” održalo se jučer, u sklopu proslave Dana grada, u Etnološkom centru baranjske baštine.


Događaj su organizirali Đakovačko-osječka nadbiskupija, Grad Beli Manastir, Centar za kulturu, ogranak Matice Hrvatske Beli Manastir i udruga Prijatelji sv. Martina.

U četiri sveska na više od 2.500 stranica, naslovljena “Sve za vjeru i za domovinu”, mogu se pronaći Strossmayerova zapažanja o Bogu, Isusu Kristu, Crkvi, svećeništvu, dekristijanizaciji tadašnjeg društva i neprijateljima društva. Svesci sadrže korizmene i prigodne poslanice, okružnice te propovijedi, značajnije govore i osvrte napisane tijekom 55 godina službe biskupa Strossmayera, a tu su i prijevodi s latinskog i kazala imena.

O pisanoj baštini biskupa Strossmayera govorio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons.dr.sc. Marin Srakić, kanonik mons.mr.sc Luka Marijanović, urednik mons.dr.sc. Vladimir Dugalić.