Obnova crkve svete Ane u Podolju

U Podolju, malom naselju Općine Draž, u tijeku više različitih ulaganja – radi se na obnovi crkve svete Ane, izgrađuje se mreža vodovodnog sustava, a uljepšan je i okoliš etno kuće.

Uz posredovanje Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, proteklih su godina ostvarena milijunska ulaganja u udruge, ustanove, svjetovne i crkvene zgrade od posebne važnosti za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj.

U Podolju, nedaleko od Draža, u jednom od najmanjih naselja Baranje, odvijaju se značajna ulaganja. Za obnovu crkve posvećene svetoj Ani, Ministarstvo kulture i medija ove godine odobrilo je 119 tisuća eura sredstava, što je peta najveća potpora ove vrste u državi ove godine. Ferenc Kovač, voditelj projekta Europe AP za obnovu, rekao je za Kepeš Ujšag kako je u prvoj fazi obnove prošle godine napravljeno krovište crkve u Podolju. Trenutno se radi na uređenju unutrašnjosti, slijede zvonik i obnova fasade. Zahvaljujući svemu tomu sakralni objekt dobiti će svoj izvorni izgled.

Crkva posvećena u čast svete Ane jedna je od najstarijih u regiji

U vrijeme turskog carstva, crkva je služila kao skladište baruta. Iz jedne zabilježbe iz 1782. godine saznaje se kako je sagrađena od čvrstog materijala, nastala na mjestu starije crkve, a izgradnja je išla o trošak princa Eugena Savojskog. Groblje oko crkve svjedoči tomu da je selo već u srednjem vijeku imalo crkvu. U prošlosti je u crkvi stajao oltar posvećen svetoj Ani. Sredinom 18. stoljeća, pored njega sagrađen je jedan novi, u čast Djevice Marije. Godine 1782., kada su se pripremali za izgradnju tornja, crkva je imala dva zvona. Veće je visjelo na izrezbarenom zvoniku.

Za vrijeme Domovinskog rata crkva u Podolju u potpunosti je opustošena. Uništen je i toranj. Nakon rata, postavljeno je električno zvonjenje, gdje je prije nekoliko godina, zbog udara groma i ono uništeno, te je zajedničkim snagama u suradnji DZMH i mještana Podolja, a zahvaljujući potpori Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, popravljeno. Tako je na kirbaju svete Ane u Podolju, crkveno zvono ponovno dozivalo na svetu misu.

Priprema projektne dokumentacije i prva faza obnove crkve svete Ane ostvarena je zahvaljujući vladi Mađarske, a radovi koji se trenutno odvijaju ostvaruju se uz potporu vlade Hrvatske. Nakon svih obnova, crkva svete Ane ponovno će biti biser naselja.

Tekst: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota