Obljetnica vojno-policijske akcije „Kopački rit“

U Bilju je prigodnim programom obilježena 32. godišnjica vojno-policijske akcije „Kopački rit“ kojom je 1991. godine oslobođen dio okupirane Baranje. U vojno-policijskoj akciji, poznatoj i pod nazivom „Đavolja greda“, od 16. do 18. prosinca, sudjelovali su pripadnici 1. bojne 135. baranjske brigade, baranjske policije, izvidničke grupe Specijalne jedinice policije „Orao“, bojne „Frankopan“, Riječne ratne flotile i topništva 106. osječke brigade. Akcijom je spriječen pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije te je oslobođeno područje između Bilja i Kopačeva i tako smanjena ugroza Osijeka. Jedan od sudionika bio je i aktualni načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, tada kao pripadnik 4. PP.

Željko Cickaj

Današnjoj komemoraciji nazočio je i novi Osječko baranjski župan Mato Lukić, koji je prepoznao važnost ove akcije jer je označio prekretnicu na istočnoj bojišnici. Ta je akcija jedina akcija u Istočnoj Hrvatskoj gdje je 1991. godine vraćen dio okupiranog teritorija.

Mato Lukić

Obilježavanje – koje su organizirali članovi Policijske udruge branitelja Baranje u suradnji s drugim udrugama iz Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom Općine Bilje – počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja, a potom svetom misom u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju. Policijska Udruga branitelja Baranje čuva uspomenu na ove dane, tvrdi predsjednik Ivan Pilinger.

Ivan Pilinger

OBŽ