Objavljen natječaj za Doru 2023. godine

Hrvatska radiotelevizija (HRT) službeno je potvrdila nastup na Eurosongu 2023., i paralelno s time, otvorila prijave za nacionalni izbor Dora 2023. Prijave će trajati točno dva mjeseca, tj. do 20. studenog.

U odnosu na prethodnu godinu, natječaj ima nekolicinu promjena. Za samo natjecanje, koje se će održati u veljači 2023., bit će odabrano minimum 14, a maksimalno 28 pjesama, zajedno s četiri rezervne pjesme.

Prijavnica

Do 20. studenog izvođači koji žele na Doru moraju poslati prijavu koja sadrži:

  1. ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt) koja sadrži potvrdu da prijavitelj razumije i prihvaća odredbe Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu EUROVIZIJE – „DORA 2023.“ i GPDR-a;
  2. studijsku finalnu masteriranu snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na Dori 2023. otpjevanu na hrvatskom ili nekom drugom službenom europskom jeziku, te tekst prijavljene skladbe;
  3. suglasnost o uređenim autorskim, izvođačkim i fonogramskim pravima za prijavljenu pjesmu;
  4. izjavu zakonskog zastupnika, ukoliko je izvođač maloljetna osoba;
  5. dokaz o državljanstvu;
  6. suglasnosti autora glazbe, autora teksta, izvođača i nositelja prava proizvođača fonograma.

Na natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje do Dore 2023. nisu nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Pravo javljanja na natječaj imaju autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. Izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske, te su obvezni podnijeti dokaz o državljanstvu. Ukoliko je izvođač maloljetna osoba, prijava mora sadržavati i izjavu zakonskog zastupnika. Prijavnica se može naći ovdje.

Cijeli pravilnik možete pronaći ovdje.

Novosti

Osim što će na Dori 2023. nastupati još uvijek neodređen broj pjesama (između 14 i 28), novost je kako će se najvjerojatnije, po prvi put od povratka Dore, uvesti polufinala. Odluku o broju polufinalnih večeri i finalnoj večeri HRT će donijeti do 10. siječnja.

Na pozornici tijekom nastupa može biti maksimalno šest osoba (moguće je koristiti matricu s nasnimljenim vokalima), a plan nastupa trebaju se dostaviti do 10. prosinca. Izvođači koji su odabrani za nastup na Dori, moraju imati spremne promotivne fotografije i biografiju na hrvatskom i engleskom, i dostaviti ih HRT-u najkasnije 15 dana nakon natječaja.

Osim toga, izvođač najkasnije do 20. prosinca mora dostaviti HRT-u službeni spot za svoju pjesmu ili lyrics video. Kao službeni spot na eurovizijskom kanalu koristit će se nastup s Dore 2023. No ukoliko izvođač na vrijeme dostavi službeni spot, HRT će to prijaviti EBU-u kao službeni spot.

Obveze izvođača

Izvođači Dore 2023. dužni su se odazvati na sudjelovanje u tiskovnim konferencijama u sklopu natjecanja, u skladu s planom rada HRT-a. HRT i izvođači će maksimalno uskladiti termine, no konačni terminski plan priprema i potvrđuje HRT. Također, izvođači i autori za HRT daju isključiva prava televizijskog snimanja i emitiranja, što znači da do završetka natjecanja oni pjesme ne smiju izvoditi na javnim nastupima,  ili na video ili audio zapisu na drugim televizijskim ili radijskim postajama u zemlji i inozemstvu, kao i na društvenim mrežama, odnosno na svim linearnim i nelinearnim  platformama bez posebnog pismenog dopuštenja HRT-a. Također, u slučaju pobjede na Dori, HRT će izvođačima snositi troškove puta i smještaja u još uvijek neodređenom gradu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ove godine Hrvatsku je predstavljala Mia Dimšić, koja se nije plasirala u finale Eurosonga.,