Obilježena 32. godišnjica pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu

U Borovu je obilježena 32. godišnjica tragične pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su u pokušaju spašavanja dvojice zarobljenih policajaca 2. svibnja 1991. godine u tadašnjem Borovu Selu (danas Borovu), ubili i masakrirali pripadnici paravojnih postrojbi pobunjenih Srba. Prigodni komemorativni program počeo je okupljanjem na ulazu u Borovo te mimohodom Ulicom Dvanaest redarstvenika do Spomen obilježja i mjesta pogibije redarstvenika.

U počast poginulim redarstvenicima vijence su položili i upalili svijeće članovi njihovih obitelji, predstavnici braniteljskih udruga, general-pukovnik Marijan Mareković kao izaslanik Predsjednika RH, saborski zastupnik Josip Šarić kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i ministrom obrane Marijom Banožićem, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić, izaslanstva gradova Vinkovci, Vukovar i Osijek te Hrvatskog generalskog zbora. Potom je uslijedio svečani program komemoracije, uz odavanje počasti za sve poginule hrvatske redarstvenike i sve branitelje u Domovinskom ratu te čitanje imena poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je ubojstvo 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu Selu prije 32 godine označilo prekretnicu nakon koje je postalo jasno da će rata biti i da će biti krvav te kako je važna istina o svemu što se dogodilo.

– Oni koji su planirali tu akciju htjeli su izazvati strah i zabrinutost, pa i paniku među stanovništvom i hrvatskim policijskim snagama koji su u to vrijeme bili jedina organizirana obrana hrvatske mlade države. No, izazvan je potpuno drugi efekt i ljudi su se diljem Hrvatske solidarizirali – rekao je Božinović.