Obilježen Međunarodni dan obitelji

U Lovačkom domu u Belom Manastiru, udruga Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira je organizirala veliko druženje djece, učenika tri razreda OŠ “Dr. Franjo Tuđman” iz Belog Manastira, njihovih učitelja i roditelja, te skrbnika i udomljene djece i mladih s područja grada i okoline povodom Međunarodnog dana obitelji.


Cilj druženja je bio predstaviti projekt „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ te putem ove prve lokalne kampanje, prikupiti sredstva za zakladnu imovinu zaklade u osnivanju. „Zaklada PUT je zaklada u osnivanju,“ rekla je Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I., „Za djecu i mlade koji napuštaju udomiteljski sustav i koja je u Baranji više no potrebna. Imajući u vidu da smo po broju udomljene djece pri samom vrhu u Hrvatskoj, važno je pomoći ovim mladim ljudima u njihovim daljnjim koracima prema osamostaljivanju, obrazovanju, zapošljavanju, te omogućiti im ostanak u Baranji koja je dodatno i pod pritiskom iseljavanja“, rekla je Alagić.
Naziv i slogan zaklade „Sigurnim koracima u budućnost“, osmislili su oni kojima je ona namijenjena – mladi iz udomiteljskih obitelji koji su uključeni u rad udruge P.G.D.I. U kreativnom procesu pomogao im je Marko Jovanovac, mladi i nagrađivani dizajner iz Osijeka. Program druženja je obuhvatio više od 100 djece i mladih uzrasta od 2 do 20 godina, te roditelja i skrbnika koji su uživali u pečenju kobasica na vatri, šetnji po šumi uz razgovor o biljkama, natjecali se u igrama na otvorenom te sudjelovali u natjecanju u nogometu sa svojim roditeljima, i još puno toga. „Druga kampanja će biti u mjesecu srpnju pod nazivom „DARko“ a obuhvatit će igre za učenike i učenice srednjih škola u Belom Manastiru, odnosno mlade. Ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže i podrže ovu zakladu u osnivanju“, rekla je Alagić. Na događanju su nazočili gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, dogradonačelnik Predrag Stojanović te predstavnica zaklade Slagalica Julijana Tešija.
Gradonačelnik Doboš je tom prilikom istaknuo kako je grad Beli Manastir već uključen u aktivnosti oko osnivanja ove nove Zaklade i nastavit će aktivno pomagati njen rad jer u njoj vidi partnera za razvoj grada ali i šire regije Baranje.