Obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora

Prigodnim programom uz spomenik Vrata slobode u Nemetinu, prigradskom naselju Osijeka, 14. kolovoza obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora u Domovinskom ratu, odnosno 31. obljetnica velike razmjene logoraša. Tog dana 1992. godine iz koncentracijskih logora u Stajićevu, Begejcima, Nišu i drugim mjestima u Srbiji slobodu je ugledalo 714 hrvatskih branitelja i civila koji su preživjeli višemjesečne jezive torture.

Obilježavanje ovog događaja, kao i ranijih godina, organizirali su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a 14. kolovoza je odabran za Dan sjećanja jer je tada bila najveća razmjena zarobljenika u Domovinskom ratu. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević ističe kako se preživjeli logoraši svake godine okupljaju u Nemetinu kako bi oživjeli sjećanje na sve zatočenike srpskih koncentracijskih logora.

– Na ovom mjestu bila je najveća razmjena, ovdje su slobodu doživjeli ljudi koji su mjesecima bili zatočeni. U to vrijeme puno je učinili hrvatska Vlada i Hrvatska vojska, kao i institucije Grada Osijeka. Svi se sjećamo i emotivnog događaja na Trgu Ante Starčevića u Osijeku i dok smo mi ovdje svake godine obilježavat ćemo trenutak razmjene – kazao je Buljević te podsjetio kako je do kraja 1991. godine razmijenjeno više od 2.000 hrvatskih branitelja i civila, a do kraja Domovinskog rata više od 7.000.

– Svim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora želim sretan rođendan, a poručujem da se sjetimo onih koji više nisu s nama. Mnogi od preživjelih su danas bolesni i želim im da što prije ozdrave – naglasio je Damir Buljević.

– Obilježavamo ovaj dan kako bi iskazali sjećanje na sve koji su bili ratni zarobljenici, prošli torture i utkali sebe u samostalnost naše Domovine. Na preživjelim logorašima i svima nama je da se sastanemo ovdje, obilježimo ovaj Dan i mlađim generacijama prenosimo istinu o tom danu i velikoj razmjeni, ali i svim torturama koje su prolazili u srpskim koncentracijskim logorima, a i da bude jasno tko je činio zločine i zlostavljao ljude u logorima, u čije ime i za čiji račun – rekao je danas Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić također je bio jedan od tada oslobođenih osoba. – Stupanjem na slobodno hrvatsko tlo, mi smo se ponovno rodili. Osjećaj je bio divan, neopisiv, zadovoljstvo i sreća su bili bezgranični. Grad Osijek nas je dočekao raširenih ruku, uz veličanstven doček na trgu kojeg se uvijek rado sjećam – kazao je.