Obilježena 27. godišnjica pogibije policijskih službenika PP Beli Manastir

Svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u Crkvi sv. Martina u Belom Manastiru započelo je obilježavanje obljetnice pogibije dvojice hrvatskih policajaca, Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića i 21. godišnjica hrvatske policije u Baranji. Kuzman i Sinanović prve su žrtve Domovinskog rata u Baranji, a njihova pogibija označila je početak otvorene agresije koja je završila progonom 25.000 Baranjaca krajem kolovoza 1991. godine.

Kod spomen obilježja tragično poginulim hrvatskim policajcima ispred Policijske postaje Beli Manastir položili su vijence i zapalili svijeće, obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Slavko Barić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Antun Blažević, izaslanik ministra unutarnjih poslova zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, izaslanik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob, pod čijim pokroviteljstvom je obilježavanje i organizirano, načelnici općina s područja Baranje, udruge proizašle iz Domovinskog rata kao i predstavnik sindikata.

Nakon hrvatske himne, minutom šutnje odana je počast svim poginulim pripadnicima Policijske postaje Beli Manastir, kao i svim hrvatskim braniteljima. Petorici pripadnika ratne postrojbe PP Beli Manastir ratni zapovjednik Anto Prgomet uručio je povelje. Djelatnici PP Beli Manastir tijekom Domovinskog rata aktivno su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH-e, braneći sjevernu stranu grada Osijeka. Prva veća akcija u kojoj su sudjelovali pripadnici PP u suradnji sa HV bila je akcija „Đavolja greda“, koja je provedena na području Kopačkog rita. 

U sklopu obilježavanja obljetnice tijekom prijepodnevnih sati odigrana je i memorijalna nogometna utakmica, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće i na grobovima ubijenih policajaca Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića.

{galerija}BM2018/policija{/galerija}