Novi Bezdan: vodovodna mreža u izgradnji

U Novom Bezdanu, naselju Općine Petlovac, nedavno je započela obnova električne mreže – u selo je uvedena prije šezdeset godina, a do prošle godine nije se dogodila niti jedna njena obnova. U sličnoj situaciji su i s vodovodnom mrežom koja je zastarjela pa često uzrokuje probleme u kućanstvima, osobito u ljetnom razdoblju u sezoni navodnjavanja.

Ovim putem htio bih zahvaliti našem saborskom zastupniku na upornom zagovaranju, bez toga najvjerojatnije naš problem ne bi bio riješen još dugo. Renoviranja su u tijeku i stavit ćemo točku na kraj jednoj dugogodišnjoj borbi. Renoviranja su financirana 90% iz EU projekta, dok 10% pokriva Općina Petlovac. Izrazito smo ponosni što smo uspjeli trošak vodomjera i šahte uvrstiti kao dio projekta, pa je taj dio za stanovnike besplatan, jedini trošak im je priključak od vodomjera do kuće – izjavio je za list Kepes Ujsag Kristijan Palinkaš, član vijeća Općine Petlovac, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac.

Vrijednost projekta je više od 700 tisuća eura

Cjelokupni iznos spomenutog ulaganja je 721.631,78 eura, u sklopu toga biti će postavljeno 5806 metara vodovodnih cijevi sa 191 priključkom. Prema cjeniku Baranjskog vodovoda, priključak na vodovodnu infrastrukturu iznosi 680 eura, od čega su stanovnici Novog Bezdana zahvaljujući ovom projektu izuzeti. Obnova je bila prijeko potrebna, jer većina stanovnika živi od poljoprivrede i, osobito u sezoni navodnjavanja, bilo je stalnih problema u opskrbi vodom.

Život mještana Novog Bezdana konačno će biti olakšan nakon desetljeća borbe zbog ogromne zaostalosti komunalne infrastrukture. Prošle godine započela je obnova mreže električne energije, u međuvremenu izgrađeno je i parkiralište u centru sela, a sada su u tijeku radovi na obnovi vodovodne mreže. Očekivani završetak radova je kraj godine, kada će mještani Novog Bezdana konačno imati pristup pitkoj vodi kontrolirane kvalitete.

Izvor: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota