Noć muzeja

Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskoga muzejskog društva u kojemu sudjeluju muzeji, galerije, knjižnice, arhivi i druge baštinske, ali znanstvene i obrazovne ustanove iz svih dijelova Hrvatske.
Noć muzeja ove će se godine održati u petak, 31. siječnja 2020., od 18 sati do 1 sat iza ponoći.Muzej likovnih umjetnosti već se tradicionalno priključuje obilježavanju Noći muzeja te poziva sve zainteresirane da ih posjete! Ovogodišnja tema Noći muzeja su Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Svjesni aktualnosti teme i ponukani željom da posjetiteljima predstave Muzej na inovativan način, osmislili su prigodan program za sve posjetitelje.
Program:18.00 – 01.00 sati – Potraga za detaljima, posjetitelji će cijele večeri sudjelovati u igri potrage za detaljima, a najsretniji će sa sobom ponijeti neka od muzejskih izdanja.
18.00 – 00.00 sati – Pitam te pitam, za posjetitelje su pripremili pitalice uz koje će se bolje upoznati sa izložbom.
18.00 – 00.00 sati – Zajednički rad posjetitelja, posjetitelji će nakon razgleda izložbe moći sudjelovati u stvaranju zajedničkog rad
18.00 – 19.00 sati – Velike obljetnice hrvatskih muzeja, radionica je inspirirana temom ovogodišnje Noći muzeja, a kroz nju ćemo obilježiti 150 godina rođenja Ivana Tišova
19.00 – 21.00 sati – Dobrovićevim vibrirajućim površinama, posjetitelji će inspirirani izložbom stvarati vlastite radove
21.00 – 21.30 sati – Glazbena točka, koncert iznenađenja
20.00 – 21.00 sati – Performans
22.30 – 23.30 sati – Stručno vodstvo, izložbom ”Juraj Dobrović” na kojoj su prikazana ukupno pedeset i jedna antologijska umjetnina iz donacije Jurja Dobrovića vodit će kustosice Martina Gavran Španiček i Mateja Moser
18.00 – 00.00 sati – Putovima osnivača slavonskih muzeja. Slavonski muzeji organiziraju muzejsku autobusnu rutu: Osijek-Vukovar-Vučedol-Ilok-Vinkovci-Županja-Osijek.

Arheološki muzej Osijek u Noći muzeja priprema raznovrstan program za sve uzraste. Posjetitelji će moći razgledati stalne postave muzeja “Prapovijest” i “Seoba naroda i srednji vijek”, te prigodnu izložbu iz fundusa muzeja. Najmlađi posjetitelji moći će sudjelovati na igraonicama posebno osmišljenima za Noć muzeja, dok će oni malo stariji moći uživati u posebnom glazbeno vizualnom programu. Tijekom cijelog trajanja manifestacije posjetitelji će moći kupiti publikacije koje je izdao Arheološki muzej Osijek po promotivnim cijenama.
Program:18.00 – 01.00 sati – Stalni postav Arheološkog muzeja Osijek, u Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati stalne postave Arehološkog muzeja Osijek “Prapovijest” i “Seoba naroda i srednji vijek”
18.00 – 01.00 sati – Promotivna prodaja publikacija Arheološkog muzeja Osijek, tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći kupiti publikacije Arheološkog muzeja Osijek po promotivnim cijenama.
22.00 – 01.00 sati – Glazbeno – vizualni program, glazbeno – vizualni program
Muzej Slavonije Osijek
U Noći muzeja 2020. godine  veliku pozornost posvetili su u donacijama koje su u Muzej Slavonije pristigle u proteklih 25 godina. U iduće dvije godine izložbom Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019. prepričavat ćemo priče o donatorima i predmetima koji su svjedočanstvo suradnje, ali i velike ljubavi prema muzejima i baštini koja je temelj razvoja odnosa između lokalne zajednice i muzeja. Ova vrijedna izložba je ujedno prilika da muzej ostane mjesto susreta i stjecanja novih znanja i spoznaja o našim sugrađanima, o povijesti i kulturi grada Osijeka i okolice, ali i o brojnim udaljenim destinacijama i raznolikim kulturama.
18.00 – 01.00 sati – Gostujuća izložba “Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor – izbor iz fundusa muzeja grada Splita”
Nakon više od dva desetljeća od zadnje izložbe Muzeja grada Splita na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala se potreba opsežnije obrade građe i njezinog izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izložbu naziva “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora”.
18.00 – 01.00 sati – Aktualna izložba donacije – “Izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.”