Noć knjige

Jubilarna Noć knjige, održat će se u petak 23. travnja. Organizira se desetu godinu zaredom u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). U Godini čitanja,kvalitetnim programima i akcijama želi se pozornost usmjeriti na knjigu i čitanje te govoriti o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu.

KNJIGOlijeK za OSijeK

će se održati u Noći knjige u petak 23. travnja 2021. u 17:00 sati na trgu Sv. Trojstva u Tvrđi u Osijeku.

Ovogodišnje obilježavanje Noći knjige Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku organizira u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Filozofskim fakultetom Osijek, te Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek kroz jedinstveni program. Tijekom višednevnih radionica koje su se održale prije same Noći knjige, pripremili su se i naučili javnom čitanju na glas osječki osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti, a s ciljem poboljšanja sposobnosti čitanja, javnog nastupa, ali i poticanja ljubavi prema čitanju. Na taj način će ova Noć knjige obuhvatiti građane Osijeka svih dobnih skupina koji će na ulicama, parkovima i trgovima svojeg grada čitati jedni drugima osječke autore, te pokazati pozitivnu i ljekovitu moć knjige i čitanja.


Na trgu Sv. Trojstva u petak ćete moći poslušati što su kroz radionice naučili učenici petih i šestih razreda O. Š. F. K. Frankopana iz Osijeka. Naime, u svrhu poboljšanja sposobnosti čitanja, javnog nastupa, ali i poticanja ljubavi prema čitanju, učenici su naučili lijepo i izražajno čitati pjesme i kratke prozne ulomke vezane uz temu Osijeka, a koji su odabrani iz Osječke čitanke I. : Sretne ulice koju su priredili Helena Sablić Tomić i Goran Rem.
Ujedno će biti postavljena i već tradicionalna Akademijina prigodna prodaja knjiga – Knjiga za 5 u suton na kojoj će se za 5 kuna moći kupiti knjige, prvenstveno u izdanju Akademije.


U subotu 24. travnja 2021. u 19,00 sati u konferencijskoj dvorani Stare pekare održat će se predstava SmrtSmail–age Čengića Ivana Mažuranića u izvedbi 2. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva pod mentorstvom Selene Andrić, umjetničke suradnice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ulaz je slobodan, ali broj mjesta je ograničen pa svoj dolazak možete najaviti mailom na knjiznica@aukos.hr.

Tema Noći knjige 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021.vas se potiče da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu.