Najavljujemo: ”Tvornica uskršnjih običaja”

U Etnološkom centru baranjske baštine održat će se prigodan program pod nazivom „Tvornica uskršnjih običaja”.

U srijedu 29. ožujka u 10.00 sati održat će se prikaz/radionica izrađivanja uskršnjih zečeva tradicionalnim načinima od prirodnih materijala (drveta) i oslikavanje pisanica. Uskršnje zečeve oslikat će dječja mašta i malene ručice najmlađih Belomanastiraca, djece iz dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir.

U četvrtak 30 ožujka u 10:00 sati održat će se prikaz/radionica tradicionalnog bojanja pisanica. Okupit će se brojne udruge i pojedinci s područja Baranje koji će prikazati kako su se nekad bojale pisanice na pomalo zaboravljene načine, prirodnim materijalima. Domaće pisanice će se bojati vinom, ljuskom od oraha i luka, ciklom, ljubičastim kupusom, te ukrašavati travama, cvijećem i voskom.

Prikaz/radionice održat će se uz vodstvo čuvara baranjske tradicije i običaja Marka Horvata i njegove udruge “Tako je to nekad bilo”. Svoja umijeća izrade i ukrašavanja pisanica prikazati će članice Matice umirovljenika Grada Belog Manastira, KUD-a Seljačka Sloga Gajić, te FA „Čuvari tradicije baranjskih Srba”, Beli Manastir, nositeljice liste Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova, kao i brojni kreativni pojedinci.

Izrađeni predmeti bit će izloženi u Etnološkom centru baranjske baštine do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Naslovna fotografija: Dubravko Franjin