Na Vincešku sunce ak’ pripeče, vino u jesen obilno poteče!

U Slavoniji i Podunavlju nazivaju ga i Vinkovo, Vincekovo ili Vincelovo, dok će vas baranjski vinari uoči ili na sam blagdan 22. siječnja pozvati da s njima u vinogradu i podrumu proslavite Vincešku.

U svakom slučaju, taj poziv nikako ne smijete odbiti, bilo da ste vinski entuzijast ili se jednostavno volite proveseliti u dobrome društvu s prijateljima!

Uz blagdan svetog Vinka, kad uobičajeno započinju zimsko-proljetni radovi u vinogradu, vezani su brojni tradicijski običaji među vinarima u kontinentalnoj Hrvatskoj. To je ponajprije posveta vinove loze i vinograda, u nadi i vjerovanju da će godina biti uspješna, bez iznenadnog mraza, ledenih oluja i štetnika, uz puno grožđa i kvalitetnog vina. Upravo zato, okupljeni gosti i prijatelji vinogradara, lozu toga dana škrope svetom vodom te ju „časte“ veselom pjesmom i darovima iz pušnice, poput najukusnijih kobasica, švargla i kulena.

Poput Martinja, Vinceška je prigoda za slavlje u vinskom podrumu. Većina vinskih podruma otvorena je u uobičajenom radnom vremenu uoči i na sam dan Sv. Vinka, a iako će mnogi vinogradari Vincešku proslaviti s prijateljima, neće odbiti ni slučajnog dobronamjernog veselog gosta!

Ipak, ako vam je draže dolazak najaviti, u popisu niže provjerite koji vas slavonski, baranjski i podunavski vinari ovog Vinkova pozivaju da se s njima proveselite, okrijepite domaćim vinom, pečenim kobasicama, „ljutim“ čobancem, fiš-paprikašem, grahom iz glinenog ćupa i drugim delicijama, pa uz tamburaše zajedno nazdravite uspješnoj vinogradarskoj godini.

Vjeruje se… Ako se na dan sv. Vinka do podneva snijeg u vinogradu rastopi dovoljno da se stvore lokvice u kojima se vrapci mogu okupati, vinari će se najesen kupati dobrom u vinu. Ako je sušni dan, vina neće biti. Koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod. Kako na blagdan sv. Vinka započinje i zimska rezidba u vinogradu, odrezanu grančicu odnosi se u kuću, da na toplom propupa, a prema broju pupova vinogradar će doznati kakva će biti ovogodišnja berba…

Uzdravlje i živjeli!

Izvor: visitslavonijaibaranja.com / Foto: Mario Romulić