“Na mladima svijet ostaje”

Međunarodni dan mladih koji se obilježava 12. kolovoza a kojemu je cilj podići svijest svih građana, kako Hrvatske, tako i Europe i svijeta, o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim problemima, a kojih nije malo. Neki od navedenih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj: velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja itd.

Treba imati na umu da je kategorija mladih primarno definirana kao segment populacije od 15 do 30 godina. Po statističkim istraživanjima u Hrvatskoj udio mladih u sveukupnoj populaciji iznosi 17, 3 posto.
Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Često se kaže poznata izreka kako „na mladima svijet ostaje“ i da su mladi „motor“ snaga društva koja je izrodila brojene promjene i revolucije.

Provedbom raznih projekata na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kontinuirano potiče zaposlenje i samozaposlenje mladih, informira o raznim mogućnostima za mlade, potiče mobilnost mladih i volontiranje te tako aktivno radi na poboljšanju kvalitete života mladih i njihovog položaja u društvu.

Foto:PIXABAY