MUP: akcija “Mir i dobro”

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine provodi operativnu akciju “Mir i dobro”. Provođenje akcije počelo je 15. prosinca 2020. godine i traje  do 10. siječnja 2021. godine. Cilj ove akcija je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

 

 

Akcija je pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

U vremenu od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja 2020. godine, tijekom provođenja akcije “Mir i dobro”, na području Policijske postaje Beli Manastir nisu zabilježeni slučajevi ozljeđivanja osoba nastali nestručnom uporabom ili zlouporabom pirotehničkih sredstava. U navedenom periodu nisu evidentirani slučajevi u kojima bi policija oduzimala pirotehničku galanteriju te nije zabilježen nijedan slučaj propucavanja objekata.

Policija će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava te kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini grada i općina, predstavnike župa, kao i ravnatelje osnovnih i srednjih  škola kako bi građane upozorili na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najveća opasnost od zlouporabe takvih sredstava, prijeti na mjestima  na kojima se okuplja veći broj građana.

Savjeti građanima

Prilikom provođenja akcije važan je doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Iskustva pokazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, koja može završiti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama, što znači da uvijek treba biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na mjestima koja su zaključana i nedostupna djeci.

Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju na broj 192.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18 godina dok je njihova uporaba, dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina, a uporaba navedenih sredstva dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

Policija  i ove godine podsjeća da je najbolja prevencija zapravo nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava te poziva građane da nadolazeće blagdane proslave svečano i u ozračju mira.