Ministrica Koržinek posjetila DZMH

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, bila je gošća DZMH. U konferencijskoj sali medijske kuće u Bilju, čelnici DZMH i ministrica, razgovarali o planovima za nadolazeći razdoblje, a potom su posjetili Vardarac, Kotlinu i Podolje, gdje se obnavljaju ili su se obnovile crkve iz državnog proračuna Hrvatske i Mađarske.

Od ta tri projekta najznačajnijim se može smatrati renoviranje crkve u Kotlini, jer je ona izgrađena na obronku brda i kroz stoljeća temelji objekta su propali, toranj je bio u opasnost od urušavanja.

Crkva je spašena u ljeto 2019. godine, uz angažman talijanskih stručnjaka, zahvaljujući posredovanju DZMH. Stručnjaci, koji su radili i na tornju u Pisi, ojačali su temelje tornja, te su nakon toga mogli započeti daljnji radovi na obnovi crkve. Nakon prošlogodišnjeg rekordnog iznosa potpore od 900,000 kuna, Ministarstvo kulture Hrvatske i ove godine je donijelo odluku o potporama velikog volumena, u tu svrhu odobrilo je iznos od 700 tisuća kuna. Stručni plan obnove crkve pripremljen je uz potporu vlade Mađarske. U okviru ovogodišnjeg plana obnovljeni su popucali lukovi, uvedena je elektroinstalacija i oličeni su unutarnji zidovi. Projekt uključuje i novu podnu oblogu, stolarske radove, odnosno renoviranje vanjskog dijela crkve.

Nina Obuljen Koržinek i u Kotlinu je došla u pratnji Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika i Olivera Matijevića, izvršnog predsjednika DZMH, moglo se čuti izvješće o tijeku obnove crkve. Đerđ Varga, župnik sela, čitao je iz Biblije i poklonio ministrici jedan drveni križ, osim njega, mjesni čelnici, mještani i reformirani vjernici izrazili su zahvalnost potpori ministrice, zahvaljujući čemu će njihovi nasljednici također moći ovdje ići na bogoslužje.

Osim crkvi u Podolju i Kotlini, posjetili su i reformiranu crkvu u Vardarcu, koja je nedavno zadobila svoj impozantni oblik od prije šezdeset godina. Najspektakularniji dio projekta bilo je kada su 2018. godine, uz potporu Ministarstva kulture iz Zagreba, smjestili pokrov zvonika na crkveni toranj. Nakon toga uslijedila je potpuna obnova crkve u Vardarcu. I ovdje su ministricu ugostili mještani.

Hrvatska ministrica je, u izjavi za list Kepes Ujsag, izrazila zadovoljstvo tijekom radova na obnovi, čemu se i osobno mogla uvjeriti u tri naselja.

“Puno je ugroženih spomenika i potrebe su ogromne, a naše mogućnosti ograničene, osobito nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Ali, u odluci o prioritetima nastojimo se dogovoriti s predstavnicima u saboru, kako bismo sačuvali najvrjednije spomenike, iznimno sam zadovoljna s rezultatima obnove” – rekla je ministrica, dodajući kako je dobro vidjeti koliko su ovi projekti značajni mještanima.

Rekla je kako su građevine, koje su dijelom kulturnog nasljeđa, osnova identiteta zajednice, čijom obnovom potiču ne samo ostanak ljudi u domovini, već i porast broja stanovnika.

Tekst/Foto: Kepes Ujsag