Ministar Vrdoljak u Petlovcu

”HNS je u Osječko-baranjskoj županiji pokazao kontinuirani rast, ne samo kroz broj načelnika, premda je i to primjetno, već i kroz ozbiljan rad županijske organizacije” rekao je u Petlovcu na izvještajno-izbornoj Skupštini osječko-baranjskog HNS-a, Ivan Vrdoljak, potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva.

Naglasio je kako HNS u Županiju treba donijeti ono što donosi u Varaždinsku i Međimursku županiju, koje su najkonkurentije u Hrvatskoj, koje u zadnjih par godina imaju porast zaposlenih i koje dovode investitore. ”Pred nama je to isto učiniti i u Osječko-baranjskoj županiji, te pokazati kako ona, ali i cijela Hrvatska, mogu izgledati kad ih HNS vodi” podvukao je Vrdoljak.

Odgovaravši na pitanja novinara o navodnoj zabrinutost Amerikanaca zbog njegovog skorašnjeg odlaska u Moskvu, istaknuo je kako su cijelu priču već ”iskontaktirali” sa predstavnicima američkog veleposlanstva. ”Ono što radimo zadnjih godina, podudara se sa strategijom NATO saveza. Poštivat ćemo sve donešene odluke, pa tako i sankcije, te sudjelovati u kreiranju politike NATO-a i EU. No, isto tako, moramo brinuti o našem gospodarstvu i gospodarstvenicima koji su na ruskom tržištu. Odlazak u Moskvu nije političke, već gospodarske prirode” rekao je Vrdoljak, naglasivši kako još uvijek nisu zbrojene štete hrvatskih gospodarstvenika zbog sankcija prema Rusiji, a upravo odlazak tamo je prilika da saznamo točne brojke i načine kompenziranja. ”Štete sigurno nisu male, a najveće su nastale na tečaju rublje tvrtkama koje su tamo već prisutne” podvukao je. Govoreći o prosvjedima Zelenih protiv eventualnog crpljenja nafte iz Jadranskog mora, napomenuo je kako su im vrata za konstruktivne prijedloge uvijek otvorena. Više se, dodao je, treba bojati onih lobista koji žele zaustaviti projekte koji će hrvatskim građanima omogućiti jeftinije energrente i Hrvatsku pretvoriti u izvoznika, a ne uvoznika preplaćenih energenata.