Ministar poljoprivrede Davor Romić u Baranji

Ministar poljoprivrede Davor Romić obišao je jučer Lateralni kanal Kneževi Vinogradi – Zmajevac. “U Istočnoj Hrvatskoj intenzivno se radi na podizanju preduvjeta da poljoprivredni proizvođači mogu iskoristiti zemljište i vodu, prirodne resurse koji im stoje na raspolaganju.” rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić obilazeći Sustav navodnjavanja Baranja.

Investicija je provedena u suradnji resornog ministarstva, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije, a upravo suradnja institucija s jedinicama lokalne i regionalne samouprave detektirat će sve probleme i prioritete. “Što se navodnjavanja tiče, cilj nam je postići ono što je planirano u Nacionalnom projektu navodnjavanja, a riječ je o 60.000 hektara navodnjavanih poljoprivrednih površina.” rekao je Romić, dodavši kako su sustavi koje obilazi samo jedan korak prema realizaciji plana, za koji misli da će ”ugledati svjetlo dana” za desetak godina, a možda i ranije.

Još prilikom izgradnje baranjskog Lateralnog kanala manji poljoprivrednici naglašavali su kako je navodnjavanje vlastitih površina poprilično skupa investicija, u koju će se malo njih upustiti. To je jučer, na neki način, potvrdio i Romić. – Navodnjavanje je skupa mjera da bi se ono moglo održavati. Neophodna je djelomična promjena strukture poljoprivredne proizvodnje, što nam je također jedan od ciljeva – naglasio je. Dodao je kako je u ovom trenutku na istoku Hrvatske pripremljeno 30-ak različitih poljoprivrednih projekata koji će biti nominirani u programu ruralnog razvoja, što je izazov za Vladu i jedinice lokalne samouprave, te početak najavljenih reformi.

Ministar je razgovarao s dijelom korisnika sustava za navodnjavanje, među kojima je i Belje, a novinarima se obratio Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski, istaknuvši kako Osječko-baranjska županija ima velike ambicije kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, povećanje obujma proizvodnje. Generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Pliščić, govoreći o 12,3 kilometara dugom Lateralnom kanalu, istaknuo je kako je on osnova sustava navodnjavanja na ovom području, zajedno sa crpnom stanicom kapaciteta pet prostornih metara u sekundi. Naglasio je kako kanal služi i za obranu od poplava, te odvođenje i dovođenje vode iz Dunava. Kako bi voda bila zadržana, treba izgraditi još 41 ustavu.

Sustav navodnjavanja Baranja za izvor vode koristi izgrađeni lateralni kanal Kneževi Vinogradi – Zmajevac, koji se sastoji od 12 propusta i 41 ustave koje će zadržavati vodu u kanalskoj mreži iz koje će se voda koristiti za navodnjavanje potencijalnih 5.000 ha. Vrijednost investicije Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi – Zmajevac je 102 mil. kn (95% HV; 5%.MP), a vrijednost investicije samog sustava navodnjavanja oko 24,5 mil. kn (40% MP, 40% HV i 20% Osječko-baranjska županije).

Isplata poticaja, najavio je ministar Romić, počinje 8. travnja. No, dodao je, to je posao koji se ne može odjednom napraviti. ”S isplatom poticaja završit ćemo do 8. svibnja” naglasio je.