Ministar Péter Szíjjártó posjetio DZMH

Ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Péter Szíjjártó posjetio je Demokratsku zajednicu Mađara Hrvatske, a u sjedištu DZMH-a u Bilju dočekao ga je saborski zastupnik Mađara u Hrvatskom saboru Róbert Jankovics.

Nakon sastanka s vodstvom mađarske zajednice održana je konferencija za novinara na kojoj je Szíjjártó podsjetio na činjenicu kako vlade obiju država daju sve veću podršku hrvatskoj i mađarskoj manjinskoj zajednici uz naglasak uzajamnog poštovanja.

Iskoristivši pravo glasa na nedavnim parlamentarnim izborima u Mađarskoj na kojima je uvjerljivu pobjed odnio Viktor Orban, a za kojega je, prema procjenama DZMH-a glasovalo više od 90% birača iz Hrvatske, mađarska je zajednica u Hrvatskoj dokazala da sudjeluje u važnim odlukama matične zemlje, rekao je Szíjjártó i istaknuo podršku Mađarske države gospodarstvu, vjerskom životu i kulturi Mađarima u Hrvatskoj.

Szíjjártó je izrazio punu podršku i što skorijem ulasku Hrvatske u šengenski prostor, a nakon Bilja, mađarski šef diplomacije obišao je i Mađarski dom Kopačevo.