Ministar Pavić u Osijeku

Predstavljanje programa zapošljavanja žena „Zaželi“, koje provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, održano je u Osijeku. Ministar Marko Pavić prvo je održao radni sastanak sa županom Ivanom Anušićem i još jednom pozvao predstavnike jedinica lokalne samouprave i udruga da prijave projekte na javni poziv koji je vrijedan 400,9 milijuna kuna, te će trajati dok se raspoloživa sredstva ne iskoriste.

Ministar Pavić naglasio je da dodatna vrijednost projekta što omogućava stjecanje dodatnih znanja i vještina zaposlenih žena kroz obrazovne programe za koje je Ministarstvo osiguralo do 7.000 kuna, 200 kuna za osnovne potrepštine kućanstva te mogućnost nabave bicikla za potrebe obilaska kućanstva.

Župan Ivan Anušić istaknuo je da je trenutni postotak nezaposlenih na području Županije 19 posto, međutim od toga čak 60,9 posto su žene, pa će i program „Zaželi“ doprinijeti smanjenju tog problema. Naglašeno je kako Županija provodi i vlastite programe poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, između ostaloga i edukacije nakon kojih oko 60 posto polaznika u roku od šest mjeseci pronađe posao.

Ovim mjerama potvrđuje se da se postupno realizira i projekt Slavonija, a hrvatski ministri upravo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji redovito promoviraju nove mjere za mlade, poduzetnike, žene, za lokalnu i regionalnu samoupravu. Bitno je naglasiti da mi na lokalnoj i regionalnoj razini moramo biti inicijatori i partneri u svim tim projektima kako bi se oni mogli realizirati. Osječko-baranjska županija je spremna za sve projekte, a koordinira jedinicama lokalne samouprave da svi budu spremni za prihvat tih mjera – rekao je župan Anušić te dodao da će Županija izravno sudjelovati u provođenju projekta „Zaželi.“

Nakon sastanka u sjedištu Županije, ministar Pavić i župan Anušić otvorili su prvu u nizu informativnih radionica o projektu „Podrška programima usmjerenima mladima“. Cilj ovog projekta je povećati socijalnu uključenost mladih kroz programe koji su usmjereni na unaprjeđenje razvoja socijalnih vještina i kompetencija koje pridonose konkurentnosti na tržištu rada, na kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih, povećanju informiranosti mladih i pružanju usluga savjetovanja o temama relevantnim za mlade, zatim prevenciji nasilja među mladima te poticanju aktivnog sudjelovanja mladih u društvu. Programi će se financirati u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

Ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što ciklus informativnih radionica o programima za mlade započinje u Slavoniji te da je Ministarstvo svjesno problema odlaska mladih s istoka Hrvatske. Podsjetio je da je u ožujku pokrenut projekt „Od mjere do karijere“ koji je dobrim dijelom usmjeren prema mladima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 12 milijuna kuna, s time da se 9 milijuna kuna odnosi na aktivnosti koje su usmjerene na rad s mladima, a 3 milijuna kuna na osnivanje klubova, odnosno centara za mlade. Uvjeren sam da će biti dosta kvalitetnih prijava i da će ovaj program uistinu pomoći mladima – rekao je ministar Pavić.