Ministar Butković obišao koridor Vc

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je Osječko-baranjsku županiju i obišao strateška prometna gradilišta. U Osijeku je sudjelovao na početnoj konferenciji projekta „Izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku“, vrijednog više od 93 milijuna kuna, sufinanciranog sredstvima Europske unije, kojim će se spriječiti usko grlo i česte blokade prometa u širem centru grada Osijeka.

Nakon početne konferencije, ministar Butković obišao je gradilište na međunarodnom koridoru Vc prema Belom Manastiru gdje je, kako je rekao Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, više od 90% radova dovršeno te se očekuje njihov završetak krajem listopada ove godine.

Most Drava je 100 metara dulji od Pelješkog mosta, a dionica od Halasice do Belog Manastira vrijedna je 495 milijuna kuna. U rujnu ove godine planirano je raspisivanje natječaja za zadnjih pet kilometara Koridora te bi za godinu ili dvije, trebao biti završen čitavi Koridor Vc kroz Hrvatsku. Inače, ukupna duljina Koridora kroz Hrvatsku je 88,6 kilometara, a sada je u prometu 59 kilometara – rekao je Huzjan.

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja mosta Svilaj i završetka ove dionice autoceste kojeg očekujemo do kraja listopada ove godine, a zajedno s obilaznicom Beli Manastir, možemo govoriti o ulaganjima oko 570 milijuna kuna. Nadamo se da će nakon provedenog natječaja za posljednjih 5 kilometara autoceste, svih 88 kilometara koji prolaze kroz našu zemlju, biti završeni tijekom 2024. godine. Koridor 5c ima veliku perspektivu jer će u konačnici spojiti Budimpeštu s lukom Ploče, naravno nakon što se izgradi dionica kroz Bosnu i Hercegovinu, koja je ipak složenija i zahtjevnija – zaključio je ministar Butković.

Zahvalio se županu i Osječko-baranjskoj županiji te Hrvatskim autocestama na uspješnoj realizaciji velikog projekta.

Ministar Oleg Butković

Na području Osječko-baranjske županije niz je prometnih i infrastrukturnih projekata, važnih za razvoj ne samo ovog područja, već i čitavog istoka Hrvatske, a Koridor 5c imat će ogroman značaj za svih pet slavonskih županija. Podsjetit ću da je izgradnja Koridora za vrijeme Vlade premijera Milanovića potpuno maknuta s liste prioriteta te je preprojektirana na brzu cestu, a zahvaljujući ministru Butkoviću i Vladi RH, ovaj je pravac ponovno projektiran u puni profil autoceste. Rezultat toga je međunarodni koridor koji će dodatno obogatiti i ojačati našu županiju u gospodarskom i ekonomskom smislu – kazao je župan Ivan Anušić

Župan Ivan Anušić