Milanović i Ostojić u vojarni

Premijer Zoran Milanović i  ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić posjetili su danas vojarnu u Belom Manastiru, gdje ga je o stanju informirao gradonačelnik Ivan Doboš. Jučer je u Belom manastiru bilo preko 8.000 izbjeglica, a dana ih je svega nekoliko destaka. Premijer je pozdravio je djelatnike Crvenog križa i volontere te pozdravio policajce i strojovođe vlaka, koji su jučer bili zadržani u Mađarskoj.

Naglasio je kako je u rješenju jučerašnje situacije, ključni moment bio razgovor s Angelom Merkel, nakon čega je došlo do preokreta u stavu mađarske Vlade te su izbjeglice prošle kroz Mađarsku. Nije bilo dogovora s Mađarskom. Natjerali smo ih da prime izbjeglice, a problem je u Grčkoj i Turskoj, rekao je premijer.

{mp3}milanovic merkel{/mp3}

{galerija}BM2015/Izbjeglice/2{/galerija}

Milanović je komentirao i navodni incident u susjednoj Mađarskoj kojega je nazvao pokazivanjem mišića nekoga iz vrha mađarske vlasti. Dvojica strojovođa koje je jučer zadržala mađarska policija, ustvrdivši da su bez dozvole uveli vlak pun izbjeglica u Mađarsku, vratili su se u Hrvatsku. Jutros premijer razgovarao s njima i policajcima koje je također zadržala mađarska policija i koji su kasno sinoć vraćeni u Hrvatsku. Podsjetimo, mađarski glasnogovornik Vlade sinoć je novinarima kazao kako je došlo do međunarodnog incidenta kada su naoružani hrvatski policajci, koji su bili u vlaku s izbjeglicama, ušli u Mađarsku. Oni su zadržani i zapisani te su sinoć autobusom vraćeni u Hrvatsku. Među policajcima koje su Mađari zadržali na granici bio je i Romeo Molnar, pomoćnik načelnika Policijske postaje Beli Manastir. Dolaskom na mađarski teritorij kolege iz Mađarske su njega i njegovih 35 kolega zadržali i popisali njihove osobne podatke. Nije bilo primjene sile. Bili su kulturni prema nama. Nisu nas privodili nego smo neko vrijeme bili smješteni na kolodvoru, rekao je Molnar. Milanović je dodao kako se radi o nepotrebnom napuhavanju, a Ostojić je potvrdio kako se samo radilo prema prethodnom dogovoru s Mađarima, ali se oni nisu držali dogovora.

{mp3}milanovic ostojic incident{/mp3}

Ostojić je komentirao imenovanje povjerenika za izbjeglice od strane predsjednice (Andrija Hebrang), ali da on ne zna koji je njegov posao. Hoćemo njegov karton i ime staviti na granicu da plaši nekoga? Nemam pojma o čemu predsjednica priča, rekao je Ostojić. Premijer Milanović rekao je, među ostalim, kako su nadležni stožeri, koji su radili na prihvatu izbjeglica, posao odradili puno bolje nego u nekim drugim državama, ali da u Hrvatskoj imamo nekoliko stožera za histeriju, koje ne treba slušati. Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata’, kazao je premijer Milanović