MFO: 800 kvadrata novog prostora

Na Medicinskom fakultetu Osijek svečano su otvorene novouređene nastavne prostorije ukupne površine 800 m2. Uređeni su i opremljeni prostori za rad Kabineta kliničkih vještina, Katedre za anatomiju i neuroznanost, Znanstvenog centra izvrsnosti, Zavoda za mineralni metabolizam i prostori za studente i studentske sekcije. Svečanosti su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, predsjednici katedri, studenti i zaposlenici Fakulteta te drugi uzvanici.

– Za uređenje novih nastavnih prostora i njihovo opremanje potrebnim uređajima, sukcesivno je uloženo oko 4,5 milijuna kuna, što smo financirali uglavnom iz vlastitih sredstava (dohodovnih studija i prijavljenih znanstvenih projekata), a značajno su nam u tome pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjska županija i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku kroz projekt Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju. Proširenje kapaciteta za održavanje nastave bilo je neophodno zbog znatnih iskoraka koje činimo u unaprjeđenju nastavnog procesa te otvaranju novih potencijala za dolazak studenata iz inozemstva na naš Fakultet, posebice njemačkih studenata koji trenutno upisuju drugu godinu Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na njemačkom jeziku – rekao je dekan Ivica Mihaljević.

Dodao je da na Medicinskom fakultetu trenutno studira 1.050 studenata, a zbog daljnjeg povećanja njihova broja neće biti dostatni prostorni kapaciteti, pa očekuje razumijevanje i pomoć KBC-a Osijek u rješavanju tih pitanja.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako mu je drago vidjeti ovakva izuzetna ulaganja u znanstvenu i medicinsku infrastrukturu u Osijeku, što Grad Osijek podržava te ima izvrsnu suradnju s Medicinskim fakultetom i KBC-om Osijek.

– Kroz sva ova ulaganja idemo k tomu da postajemo sve više i znanstveno i medicinsko središte istočne Hrvatske, pa i šire od toga. Uz zahvalu ministrici i županu na aktivnostima na jačanju medicinske infrastrukture u Osijeku i Osječko-baranjskoj, ističem da završava izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Kruna svega bit će novi KBC za koji se svi zajedno zalažemo, a za koji je inicijativu pokrenuo župan Anušić – kazao je Vulin.

– Osječko-baranjska županija već 5-6 godina aktivno sudjeluje u svim projektima koje ima KBC Osijek te je od 2017. godine izdvojila ukupno 4,5 milijuna kuna za razne prioritetne projekte KBC-a, a u svemu sudjelujemo zajedno s Gradom Osijekom. Kao što se može vidjeti, Objedinjeni hitni bolnički prijem se upravo dovršava, no najveći i najbitniji projekt je novi KBC. Nadam se da će njegova izgradnja početi vrlo brzo jer je pri kraju izrada dokumentacije i kreće se u projektiranje. To je zajednički cilj za koji ćemo se zalagati svim političkim i drugim snagama te sinergijski djelovati na najvećem projektu na ovom području od osamostaljenja Republike Hrvatske. – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo realizacijom aktualnog projekta na Medicinskom fakultetu jer doprinosi kvaliteti obrazovanja studenata u Osijeku te što je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dalo svoj doprinos.

– Kao što smo čuli, od ove godine povećava se broj studenata Medicinskog fakulteta Osijek te će uskoro biti oko 1.300 studenata. To govori da medicinska znanost u smislu rješavanja deficitarnosti ovakve vrste zanimanja ovdje ima perspektivu, a Medicinski fakultet se može i treba nametnuti kao vrhunska znanstvena institucija koja će svim studentima pružiti potrebnu kvalitetu obrazovanja, a mi ćemo im sigurno biti podrška – kazala je ministrica Tramišak.

– Više od tri milijarde kuna bilo je dostupno za kompletno ulaganje u zdravstvo na području cijele RH, od čega je 253 milijuna kuna uloženo upravo na prostore Osijeka i Osječko-baranjske županije. Riječ je o ulaganjima u dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu, OHBP čije je izgradnja u tijeku te Znanstveni centar izvrsnosti. Dakle, zajedničkim snagama i ulaganjima možemo značajno unaprijediti kvalitetu zdravstvenog sustav ove županije. Nove prilike i fondovi tek nas čekaju, a možemo najaviti minimalno upravo ovakva ulaganja kakva su bila i do sada. Kada je riječ o najvećem projektu, KBC-u Osijek, u projektno-tehničku i studijsku dokumentaciju do sada je uloženo 35 milijuna kuna, a za daljnja ulaganja moramo tražiti i druge izvore financiranja. Trenutno su u Hrvatskoj tri velika infrastrukturna projekta u zdravstvu; nacionalna Dječja bolnica u Zagrebu, KBC Split i KBC Osijek, za koje ukupna ulaganja iznose više od osam milijardi kuna te se već traže modeli i načini financiranja putem Europske investicijske banke ili drugih međunarodnih izvora financiranja. To je dugoročan proces kojim u narednom razdoblju želimo promijeniti ukupnu sliku zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj – poručila je ministrica Nataša Tramišak.