Međunarodni dan obitelji

Obitelj – kao temeljna jedinica društva u kojoj se formiraju ljudi sa svojim obilježjima, stavovima i uvjerenjima – ima neprocjenjivu ulogu u kreiranju zdravog i razvijenog društva. Danas, kada obitelj često nema ni vremena ni uvjeta za razvoj u zajedništvu i toleranciji, izuzetno je važno osvijestiti značajnost i ulogu obitelji. Naši roditelji, braća, sestre, djeca, bake i djedovi sudjeluju u razvoju osobnosti pojedinca, a što su međusobni odnosi članova obitelji skladniji i prožeti međusobnim poštovanjem veće su mogućnosti za kvalitetno, tolerantno i koherentno društvo.

Upravo nas je recentna epidemija koronavirusa podsjetila na važnost zdravih odnosa u obitelji i važnosti obiteljskog života, ali ukazala i na potencijalne ugroze i zahtjeve koje društvo u izazovnim vremenima može predstavljati obiteljima i njihovim odnosima.

Prepoznavanjem važnosti obitelji u izgradnji stabilnog društva tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća, Ujedinjeni narodi su svojom rezolucijom 1993. godine Međunarodni dan obitelji proglasili 15. svibnja. Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Osnovni značaj obilježavanja Međunarodnog dana obitelji ogleda se u upoznavanju najšire javnosti s važnošću obitelji u društvu, poticanju djelovanja svih nadležnih subjekata u korist obitelji, uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja te iskazivanje solidarnosti u potrazi za boljim životnim standardom obitelji.

Povodom Međunarodnog dana obitelji, a s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao osnovne zajednice društva, u ponedjeljak (16. svibnja 2022. godine) u 11.30 sati Osječko-baranjska županija organizira Okrugli stol na temu „Obitelj i slobodno vrijeme“. Skup će se održati u Velikoj vijećnici Županijske skupštine (Osijek, Županijska 4).

Sudionici okruglog stola su prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, doc.dr.sc. Ksenija Romstein, Tomislav Peran, mag. theol., Tea Zmajić Hrgović, dipl. iur. i doc. dr. sc. Ivana Stanić.