Međunarodni dan kave

Diljem svijeta se obilježava međunarodni dan kave. Prvi put je službeno obilježen 1. listopada 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015. a organiziran je od strane International Coffee Organizatation (ICO). Danas u svijetu dan kave obilježava 77 članica ICO-a i brojna udruženja kave u cilju globalne proslave putovanja kave od farme do vašeg opskrbljivača kavom.

U nedostatku dokaza o porijeklu kave, prisutno je više legendi o njenom otkriću. Jedna od najpoznatijih govori o afričkom pastiru Kaldiu i njegovim veselim kozama. Legenda kaže kako su koze počele živahno “plesati” nakon što su obrstile obližnji grm. Želeći saznati o čemu se radi Kaldi je ubrao i pojeo nekoliko bobica. Nije trebalo dugo i on se počeo osjećati krepko i poletno kao njegove koze. Pod dojmom novootkrivenog osjećaja Kaldi se sa šakom bobica uputio u selo, kako bi od vjerskog starješine, saznao o čemu je riječ. Ovaj je glatko porekao njihovu moć, bacivši ih u vatru. Prostorijom se ubrzo proširio neobičan miris. Preostala zrna su pomiješana s vrelom vodom i tako je, legenda kaže, nastala prva šalica kave.

Kava je mnogima najdraži napitak, a istraživanja su pokazala kako je, u normalnim količinama kava zdrava. Kava dokazano popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak. Studije su utvrdile kako kava smanjuje rizik od ciroze jetre, a dokazano je kako da ljudi koji piju tri ili četiri šalica kave na dan imaju manji rizik da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti. Kava također pomaže da se kod osobe razvije dijabetes tipa 2. Znanstvenici su i ustvrdili kako kava može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, a posebno je zanimljivo da kava produljuje životni vijek i to zbog antioksidansa koji se nalaze u kavi.

Da ne zaboravimo, to se sve odnosi na umjerno konzumiranje kave, a to je jedna do dvije šalice na dan!

Izvor: zagorje.com / PIXABAY