Međunarodni dan Civilne zaštite

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite, 28. veljače u organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Osječko-baranjske županije održan je Okrugli stol pod nazivom „Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“.

Teme panela bile su upravljanje poplavama na velikim rijekama uvjetovanim klimatskim promjenama, zdravstveni rizici klimatskih promjena, rizici od epidemija, uloga lokalne i područne samouprave u upravljanju rizicima i postizanju održivog razvoja, značaj dokumenata prostornog uređenja za održivi razvoj i prilagodbu klimatskim promjenama u cilju povećanja otpornosti na prijetnje te različita lica ranjivosti na klimatske promjene, ranjive skupine stanovništva i izazovi za društvenu zajednicu.
Sudionike skupa pozdravili su pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zvonko Grgec i zamjenik župana Goran Ivanović.

– Poplave su samo jedna od posljedica koje nas mogu zadesiti uslijed klimatskih promjena, a kako živimo uz dvije velike rijeke rizik je stalan. Opasnost su i suše, koje je puno teže riješiti, ali i drugi izazovi modernog vremena za koje moramo naći način kako im se oduprijeti. Protiv prirode se ne može, što svjedoče i veliki požari u Australiji, pa čak i u skandinavskim zemljama što je donedavno bilo nemoguće, pa su izuzetno važne ovakve razmjene stručnih iskustava na kojima sudjeluju i čelnici lokalne i regionalne samouprave. Rizik od prirodnih katastrofa uvijek postoji, a ako nismo spremni teško ćemo naći odgovore na te izazove – rekao je zamjenik župana.