“Kulturne raznolikosti, kulturno blago”

Općinsko društvo Crvenog križa Darda je po drugi puta organizirao manifestaciju pod nazivom „Kulturne raznolikosti, kulturno blago“, povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti koji se obilježava diljem svijeta 21. svibnja.

Manifestacija se održala u dvorištu Dnevnog boravka, u Mecama gdje su bili postavljeni izložbeni štandovi s narodnim jelima svih kulturno umjetničkih društava koja su se mogla besplatno degustirati. Izuzev jela, na štandovima su se mogli vidjeti i ručni radovi, časopisi i knjige koji predstavljaju kulturno stvaralaštvo svakog pojedinog naroda koje to kulturno umjetničko društvo predstavlja. Namjera ove manifestacije bila je poslati poruku mira i zajedništva koje se temelji na toleranciji i međusobnom uvažavanju. Spoznaja o vrijednosti kulturnih različitosti potiče nas na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.

Glavna skupština UNESCO-a 2001. godine usvojila je Opću dekleraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije.

Međunarodni pokret crvenog križa je utemeljen na 7 načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Upravo je načelo nepristranosti  bila inspiracija da se organizira ova manifestacija prema kome se ne pravi razlika s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca.  Kulturna raznolikost je neprocjenjivo bogatstvo, a razumijevanje, tolerancija, poštivanje i prihvaćanje različitih kultura ideje su koje se promiču s ciljem da se učini zajednički život boljim.