“Kuća Baranjskog kulena” od sada ima web stranicu

Projekt „Kuća Baranjskog kulena proveden je u prigradskom naselju Branjin Vrh. Centar za proizvodnju kulena tamo je našao svoje mjesto čime je ovo prigradsko naselje postalo snažno i cjelovito područje s mogućnostima za sve svoje građane. Projektom su izgrađene dvije građevine – pogon za preradu mesa te zgrada za prezentaciju proizvoda. Pogon za preradu mesa ima  5 odvojenih pogona za proizvodnju površine 364,98 m², dok zgrada za prezentaciju proizvoda ima površinu 187,56 m² i služi za promidžbu i prodaju istih. Opći cilj cjelokupnog projekta „Kuća Baranjskog kulena“ je gospodarski: stvaranje uvjeta za razvoj industrije, poduzetništva i poljoprivrede te omogućiti novim i postojećim poduzetnicima održiv rast i razvoj. Specifični cilj projekta odnosi se na osiguranje mjesta na kojem će mali proizvođači baranjskog kulena i OPG-ovi koji se bave proizvodnjom i preradom paprike dobiti potrebne informacije o proizvodnji, na kojim će se moći grupirati, ali i izgradnja samog proizvodnog pogona na kojem će moći izrađivati autohtone mesne prerađevine te doprinos stvaranju uspješnih i tržišno konkurentnih poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje, edukacija nositelja i članova OPG-ova o mogućnostima unapređenja proizvodnje i prodaje kulena i baranjske začinske paprike te također i edukacija o procesu certificiranja i zaštite njihovih proizvoda.

Nositelj projekta bio je Grad Beli Manastir, a provodio se u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen. Najvažnija uloga partnera na projektu bila je osiguravanje logistike te transfera stručnih znanja i vještina na ostale korisnike. Danas prostorom upravlja Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira, a korisnici prostora Kuće Baranjskog kulena su mali proizvođači kulena, članovi udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.  

Projekt „Kuća Baranjskog kulena“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Ukupna vrijednost projekta bila je 1.660.044,76 €.

Kuća Baranjskog kulena pronašla je svoje mjesto u širokim prostranstvima interneta. Na novoj web stranici možete pronaći sve informacije koje bi Vas mogle zanimati o kulenu, projektu izgradnje “Kuće Baranjskog kulena”, proizvođačima koji trenutno rade u njoj i mogućnostima dolaska.