Kreditiranje energetske obnove zgrada

Župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić potpisao je ugovore sa sedam poslovnih banaka koje su prihvatile uvjete praćenja županijskog projekta “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”. Projekt je namijenjen suvlasnicima višestambenih zgrada za energetsku obnovu vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije s ciljem smanjenja potrošnje energije za grijanje.

Kako je istaknuo župan Šišljagić, Projektom je predviđen kreditni potencijal od 20 milijuna kuna koji će plasirati poslovne banke iz vlastitih sredstava, kamatna stopa iznosi do 5% za cijelo vrijeme trajanja kredita, rok otplate kredita je do deset godina, a rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000,00 kuna, a najviši iznos je 2 milijuna kuna.

Svim korisnicima Županija će subvencionirati kamate na kredite s dva postotna poena, pa je župan pozvao i druge općine i gradove da na sličan način podrže projekt i pomognu otplatu kredita. Poziv za dodatno subvencioniranje kamate do sada su prihvatili gradovi Beli Manastir s 2 % te Belišće i Đakovo po 1 %. U projekt su uključene Croatia banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., Kentbank d.d., Podravska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Slatinska banka d.d. i Societe Generale-Splitska banka d.d..

Kako ističe Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, zahtjev za kredit mogu podnijeti ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade te upravitelji zgrade u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade.

U proračunu Osječko-baranjske županije za 2017. godinu također je planirano i dodatnih milijun kuna za financiranje/sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Ova sredstva bit će namijenjena suvlasnicima stambenih zgrada koji realiziraju kredit na način da im Županija refundira sredstva uložena u izradu projektne dokumentacije (do 50.000 kuna po projektu).

Prilikom potpisivanja ugovora, župan Šišljagić je podsjetio kako je Osječko-baranjska županija do sada realizirala niz projekata u suradnji s Fondom, i to u ukupnom iznosu više od 53,2 milijuna kuna, od čega je udio Fonda 33,2 milijuna (63%), a udio Županije 18,0 milijuna (34%), dok preostalih 3% odnosi se na sredstva koja korisnici ulažu samostalno, što svrstava Osječko-baranjsku županiju među vodeće županije u Republici Hrvatskoj po uključenosti u projekte energetske učinkovitosti.

Osim toga, na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Županija je prijavila 16 projekata (zgrade škola) ukupne vrijednosti 50,3 milijuna kuna. Prema uvjetima Poziva rok za donošenje odluke o konačnom odobravanju projekata za sufinanciranje je 120 dana od dana zatvaranja Poziva.