Koridor 5c do 2020.?

Koridor 5c mora biti završen do 2020. godine, i to u punom profilu autoceste! Zajednički je stav i zaključak župana Ivana Anušića i veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Jozsefa Zoltana Magyara koji su se u utorak 4. srpnja, prvi puta sastali u Osijeku.

Razgovoru su nazočili generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Antonio Giovanni De Blasio te zamjenik župana Petar Lagator.
Postoji puno poveznica između Hrvatske i Mađarske, a osobito u pograničnom području. U Osječko-baranjskoj županiji živi najveći broj pripadnika mađarske nacionalne manjine, pa su pitanja kulture i očuvanja identiteta manjine od posebne važnosti. Želimo intenzivirati rad na zajedničkim projektima prekogranične suradnje, a izgradnjom Koridora 5c stvorit će se uvjeti za nove oblike suradnje. Tu su i neiscrpni potencijali koje Osječko-baranjska županija ima u kontinentalnom turizmu – rekao je župan Anušić te pohvalio suradnju s generalnim konzulom De Blasiom i udrugama Mađara u Hrvatskoj.

Veleposlanik Magyar je istaknuo kako su politički odnosi Mađarske i Hrvatske sada još bolji nego ranijih godina, a dobra komunikacija između susjeda je jedna od polaznih točaka. Mađarska Vlada je već je pomagala obnovu ovih područja Hrvatske, osobito školi i crkvi, a danas naglasak stavlja na jačanje suradnje kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva te obiteljskih gospodarstava. Mađarska priprema poseban paket financiranja takvih projekata u ovoj regiji, a u suradnji s hrvatskom Vladom želi pospješiti sve gospodarske aktivnosti.

Župan i veleposlanik dogovorili su da se već na jesen organizira susret predstavnika lokalnih vlasti iz pograničnih područja te razgovara o konkretnim infrastrukturnim i investicijskim projektima. Između ostaloga, spomenuto je ulaganje Mađarske u sportske objekte u Osijeku, transport plina, definiranje i izgradnja suvremenih graničnih prijelaza, ponovno prometno povezivanje željeznicom i cestama, povezivanje preko rijeka osobito korištenjem potencijala Dunavske regionalne strategije preko koje Mađarska povlači više od 20 milijuna eura u 50 projekata, povezivanje kroz jedinstveni okoliš i ekološke projekte. Govorilo se i o projektima poput prošle godine započete gradnje nastavno-sportske dvorane u Lugu, što se želi ubrzati zbog značaja za to mjesto s pretežno mađarskom nacionalnom manjinom.

Financijski okviri za suradnju Mađarske i Hrvatske, pa čak i na regionalnoj razini, iznose više stotina milijuna eura, a posebno veliki potencijali nalaze se u modelu prekogranične suradnje i fondova EU. Zato današnji susret župana i veleposlanika te konkretan razgovor i dogovor za operativne sastanke već narednih dana jamče da će se uspješno rješavati svi zajednički projekti, a to su na prvom mjestu projekti gospodarske suradnje.