Komemoracija za Kuzmana i Sinanovića

Polaganjem vijenaca na grobljima u Dardi i Belom Manastiru danas je obilježena 23. godišnjica mučkog ubojstva dvojice hrvatskih policajaca, Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića. U prostorijama PP Beli Manastir kćeri poginulih Kuzmana i Sinanovića otkrile su spomen ploču sa fotografijama poginulih baranjskih policajaca. Vijence i svijeće su položili obitelji poginulih i njihovi suborci iz Policijske udruge branitelja Baranje te predstavnici PP Beli Manastir.

Mučka ubojstva Kuzmana i Sinanovića, kao prvih  žrtava Domovinskog rata u Baranji, označila su početak otvorene agresije domaćih četnika i jugo vojske, koja je završila progonom 25.000 Baranjaca krajem kolovoza 1991. godine.

 

4. Policijska postaja Beli Manastir jedina je postaja temeljne policije u Hrvatskoj, koja je cijeli Domovinski rat provela u rovovima i obrani Hrvatske. Tijekom rata poginulo je osam policajaca, a veliki broj ih je ranjen. U župnoj crkvi Svetog Martina u Belom Manastiru služena je Sveta Misa, a održan je tradicionalni memorijalni malonogometni turnir na igralištu belomanastirskog RC Bazeni.

U znak sjećanja na sve poginule baranjske policajce položeni su vijenci kod spomenika ispred policijske postaje. Položili su ih načelnik PU i PP BM Milan Baričević i Predrag Prekodravac, načelnici baranjskih općina i Udruga roditelja, suboraca i invalida Domovinskog rata.

O tim danima govorio je predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje Slavko Krajnović
{mp3}komemoracija{/mp3}