Kabul: Preminuo jedan vojnik

Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.
Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji. ”U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut.

krsticevic

Naime, jutros u 8.45 sati po lokalnom vremenu ispred kampa Lion u Kabulu dogodio se napad na kolonu vozila Hrvatske vojske tijekom kojega su teže ozlijeđena tri pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koji u sklopu misije Resolute Support djeluju u okviru grupe Specijalnih snaga NATO-a pod britanskim vodstvom čije se zapovjedništvo nalazi na aerodromu Kaia u Kabulu. Jedan je iz Osijeka, jedan iz Vinkovaca, a jedan iz Sesveta.

Jedan od trojice pripadnika zadobio je teške ozlijede glave te je u životnoj opasnosti, dok su preostala dvojica vojnika zadobila teške ozlijede noge i ruke, ali se nalaze izvan životne opasnosti”, izvijestio je tada potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasivši kako je riječ o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. „Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s Predsjednicom RH i s predsjednikom Vlade te ih upoznao s ovim događajima“, rekao je Krstičević.