Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU

Potrošačica-društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i Centrom za edukaciju i informiranje potrošača, započeli su 12. studenog ove godine s provedbom projekta „Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj“ UP.04.2.1.11.0035.
Projekt traje do 11. studenog 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 490.831,40 HRK. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt se bavi izgradinjom kapaciteta Organizacija civilnog društva (OCD) za provedbu politike zaštite potrošača u Hrvatskoj. Aktivnosti projekta provode se u tri županije (Primorsko-goranske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske). Realizacijom projekta želimo povezati, umrežiti i razmijeniti iskustva, znanja i vještine OCD-a, te kroz aktivnosti educirati i ojačati kapacitete udruga i doprinijeti kontinuiranoj održivosti, većoj vidljivosti i stalnoj aktivnosti udruga. Stoga ćemo u sklopu projekta provesti 11 radionica s ciljem jačanja OCD-a i dobrog upravljanja u kriznim
situacijama.

S obzirom na to da su u nepovoljniji položaj stavljene mlade osobe niske razine obrazovanja i nedostatka radnog iskustva, korisnici ovog projekta su i mlade osobe do 29 godina starosti za koje će biti organiziran program traženja posla pod mentorstvom. Unaprijedit ćemo vještine nezaposlenih tako što ćemo provesti tri tunusa trodnenvih radionica za ukupno 30 mladih osoba. Prvi dan će biti radionica vezana uz samozapošljavanje, drugi dan tema radionice bit će cjeloživotno učenje, a treći da radionica predstavi se poslodavcu. Na radionici predstavi se poslodavcu mlade osobe usvojit će temeljne metode i upoznati se sa specifičnostima kod predstavljanja potencijalnom poslodavcu.

Mlade osobe će naučiti kako preuzeti samoinicijativu u poslovnom svijetu, o važnosti volontiranja, prednostima i mogućnostima traženja posla pod mentorstvom, te o važnosti cjeloživotnog učenja kroz informiranje i educiranje. Mladi će steći vještine traženja posla, razviti samoprezentacijske vještine, dobiti potporu u pisanju životopisa i razviti tehnike razgovora za posao, a čime će ih se osnažiti za aktivno sudjelovanje na tržištu rada.

Tijekom dvanaest mjeseci provedbe projekta izradit će sei dva digitalna priručnika. Prvi digitalni priručnik obradit će teme vezena uz zaštitu prava potrošača. Informirat će i upoznat će potrošače s najvažnijim potrošačkim pravima.

Drugi digitalni priručnik će upoznati OCD s načinom prevencije kriznih situacija u udrugama te o primjenjivim metodama kojima će se kriza ublažiti i spriječiti destabilizacija.
Oba priručnika javno će biti predstavljena javnosti i trajno dostupna na web stranici www.potrosacica.hr

Za više informacija o projektu možete kontaktirati voditeljicu projekta Danijelu Šunić na dsunic@potrosacica.hr.

Više informacija o EU projektima možete pronaći na stranici www.strukturnifondovi.hr