Izazovi u poslovanju žena poduzetnica

Povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održana je konferencija „Žene u poduzetništvu“. Konferencija je bila namijenjena ženama poduzetnicama i ženama koje to planiraju postati, kao i svim predstavnicama institucija poduzetničke podrške koje su u kontaktu s poduzetnicima.

– Cilj Konferencije je dati dodatni vjetar u leđa ženama koje već posluju, ali i motivirati žene koje razmišljaju o pokretanju vlastitog poduzetničkog poduhvata i zapošljavanju. Konferencija je koncipirana tako da odgovori na izazove s kojima se susreću žene u poduzetništvu, da se upoznaju s novim alatima kojima mogu unaprijediti poslovanje, ali i da se odmaknu od svakodnevice, povežu se i druže – rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Teme skupa su bile „Izazovi u poslovanju žena poduzetnica“, „Platno-poslovni model – novi alat za uspješno poslovanje“, „Korištenje društvenih mreža u unapređenju poslovanja“, „Bespovratni krediti za žene poduzetnice“ te „Tjelesna aktivnost – alat protiv stresa“.

Organiziranje ove radionice je još jedna od aktivnosti koje Osječko-baranjska županija provodi s ciljem stvaranja pozitivnog okuženja za razvoj malog poduzetništva, povećanu zapošljivost žena i uključivanje većeg broja žena u svijet poduzetništva. Naime, žene čine tek 25 posto ukupnog broja poduzetnika na području županije, a s druge strane čak 58 posto ukupnog broja nezaposlenih osoba su žene.

Kako je rečeno na Konferenciji, svjesni važnosti poduzetništva za cjelokupni ekonomski i socijalni razvoj, Osječko-baranjska županija nastoji aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, što provodi kroz 11 programskih aktivnosti i 30-ak projekata, a ukupna sredstva za poticanje poduzetništva povećana su sa 4,2 milijuna kuna u 2017. godini na ove godine u županijskom proračunu osiguranih 8,3 milijuna kuna. Između ostalih aktivnosti, Županija provodi i više projekata dodjele bespovratnih sredstava među kojima su i beskamatni krediti za žene poduzetnice. 

OBŽ