Interpretacijski centar u Karancu

Potpisivanjem ugovora o izgradnji, Općina Kneževi Vinogradi korak je bliže realizaciji projekta budućeg „Interpretacijskog centra“. Karanac kao turistički brend naše općine, upravo zaslužuje ovakav objekt kojim će postati centralno mjesto za sve naše posjetitelje u smislu pružanja relevantnih turističkih informacija i prezentiranja dostupne turističke ponude.

Interpretacijski centar biti će u funkciji razvoja gospodarstva – konkretno turizma, a predstavljat će jedan polivalentni prostor u kojem će se interpretirati prirodna, povijesna i kulturna vrijednost cijele Općine Kneževi Vinogradi uz inovativne mogućnosti interpretacije kulturno-povijesne, autohtone, etnološke, enološke i gastro ponude te baštine. Interpretacijski centar sastojat će se od: suvenirnice, info kutka, event centra – sale za konferencije /prezentacije i ugostiteljskog dijela, dok će u dvorišnom dijelu biti uređena svojevrsna vanjska pozornica koja će služiti za uprizorenje tradicijskih običaja i organizaciju manifestacija. Buduća turistička atrakcija nalaziti će se u samom centru naselja Karanac, u Kolodvorskoj ulici na prostoru sadašnjeg poštanskog ureda.

Potpisivanju ugovora sa izvođačem prethodio je niz koraka: izrada projektno-tehničke dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole, nominiranje projekta na dostupne natječaje za financiranje te proces javne nabave. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 3.500.000,00 kuna bez PDV-a, a na poziv za dostavu ponuda pristiglo je pet ponuda od kojih je izabrana ponuda tvrtke L-profil d.o.o. iz Darde koja je ocijenjena kao ekonomski najprihvatljivija. Vrijednost ugovora iznosi 3.424.954,81 kn bez PDV-a, odnosno 4.281.193,51 kuna sa PDV-om, dok je rok za završetak radova na izgradnji 20 mjeseci.

Projekt je početkom godine nominiran na Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema iz kojeg je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo financiranje projekta u iznosu od 3,5 milijuna kuna za realizaciju istoga.

Navedena investicija predstavlja prvu fazu kompletnog uređenja Interpretacijskog centra, dok će se drugom fazom rješavati ozbiljan problem nedostatka parkirališnih mjesta (posebice za autobuse vikendom). Rješenje je pronađeno u izgradnji velikog parkiralište za osobna vozila i autobuse na gotovo 3.500 m2, koje će se nalaziti u produžetku Interpretacijskog centra. Pristup vozila parkiralištu zamišljen je sa „stražnje“ strane parcele, te će Općina iz toga razloga asfaltirati pristupnu cestu do predmetne čestice, dok će se komunikacija posjetitelja i gostiju odvijati kroz dvorište budućeg Centra. Na taj način posjetiteljima će biti omogućen brzi pristup „centru naselja“ (Baranjskoj kući, Vinariji Svijetli dvori, Domu kulture, mjestu održavanja manifestacija: Proljetni/Zimski vašar i Čvarak fest itd.).

Izvor: Facebook / Kneževi Vinogradi Info