Petak, 04 Prosinac, 2020

Zlatna kolekcija

stipa bogutovac

Rijetko tko u tamburaškoj glazbi nije čuo za velikog Krešimira Stipu Bogutovca. Rođeni Gunjanin za sobom je ostavio neizbrisiv trag kao vrsni svirač, aranžer i autor velikog broja tamburaških pjesama.

 

 

Sredinom osamdesetih dolazi u tada mladi i perspektivni bend Zlatni dukati gdje je svojim iskustvom i talentom pomogao u pronalaženju njihovog prepoznatljivog zvuka koji je u to vrijeme bio čvrsto tamburaški, ali i izuzetno moderan i drugačiji. Nakon prvog albuma Nek zvone tambure iznenada napušta bend i vraća se svojim gunjanskim korijenima gdje pristupa tamburaškom sastavu Romanca koji je vodio nekoliko godina. Od lokalnih tamburaša iz nepoznatog mjesta stvorio je odličan sastav koji je proputovao cijelu Europu. Godine 1995. izlazi iz Romance i svoj put nastavlja s mladim srednjoškolcima iz Županje koji su se okupili u tamburaškom sastavu Patria. Kao producent, mentor, aranžer i autor dijela pjesama s njima je proveo sedam godina i sudjelovao u stvaranju njihovog tamburaškog, ali opet modernog i drugačijeg zvuka.

Iako se tek u svojim tridesetim godinama posvetio skladanju i pisanju, ipak najveći uspjeh postigao je kao autor. Prvi radovi vezani su za tamburaški sastav Contra i Viktoriju Kulišić. Nakon toga, kao autor, redovno se pojavljivao i osvajao simpatije publike i kolega glazbenika na tamburaškim festivalima u Požegi, Slavonskom Brodu i Pitomači. Veliki broj njegovih pjesama ušao je u antologiju tamburaške glazbe. Neke od njih su: Oko crno, milovanje moje, Mama me je pitala, Divanili dugo nismo, Tebi sam dala sve, Kad tambure zašute, Eno, šorom idu svatovi, Još da mi je kabanica, Samo ti, Ej, Kato, moje zlato, Di se skrila Slavonija, Marija, Kao vjetri sjeverni, U san mi dođu tambure… Mnoge od njih nalaze se na ovoj dvojstrukoj kompilaciji. Stipa je pisao za sve najpoznatije izvođače tamburaške glazbe: Zlatne dukate, Martu Nikolin, Slavonske lole, Viktoriju Kulišić-Đenku, Stjepana Jeršeka Štefa, Blanku Došen, Željka Barbu, Berde band, Džentlmene, Patriju, Đeram, Tamburaše za dušu, Fijaker i mnoge druge. Bio je jedan od inicijatora i osnivača tamburaškog festivala Šokačke pisme koji je pokrenut 2006. godine u Županji.

Stipino ime upisano je velikim slovima u svaku knjigu o tamburašima i tamburaškoj glazbi i u srca svih istinskih zaljubljenika u tamburu i svu ljepotu njezinog pitomog izričaja.


Glazbene Vijesti

Božić je stigao
Utorak, 01 Prosinac 2020
adastra bozicAdastra premijerno predstavlja svoju prvu božićnu pjesmu Božić je stigao. Spot za...
'Potrošilo nas vrime'
Nedjelja, 29 Studeni 2020
jasna zlokicGlazbena diva Jasna Zlokić snimila je videospot za pjesmu Potrošilo nas vrime...
'Ostat ću te željan'
Nedjelja, 29 Studeni 2020
Ostat ću te željan novi je službeni singl i videospot grupe Crvena jabuka. Pjesma...
tamburaski divani

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

'U tvome imenu'
Nedjelja, 22 Studeni 2020
kvorkaZagrebački pjevač, multiinstrumentalist i kantautor, Mihael Kvorka, javnosti predstavlja svoj...
Indira - Čudo
Petak, 20 Studeni 2020
indiraZna se da glazba pozitivno utječe na raspoloženje, a nova pjesma Čudo sigurno je prava terapija....
In Memoriam
Petak, 13 Studeni 2020
krunoslav kico slabinacKrunoslav Kićo Slabinac, legenda tamburaške, zabavne i popularne glazbe, preminuo je u 77....
Susret tamburaša i orkestara
Petak, 13 Studeni 2020
 Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava27. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održat će se online putem Facebook...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić