HZJZ pozvao sve građane na docjepljivanje

cijepljenje covid 19
cijepljenje covid 19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke za cijepljenje protiv covida-19 te pozvao sve građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa.

Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer covid-19 je bolje spriječiti, nego liječiti, objavio je HZJZ na Twitteru.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

“Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili”, ističe HZJZ.

U novim preporukama upozoravaju da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama.

S obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da dodatne doze cjepiva poboljšavaju razinu zaštite, preporučavaju docjepljivanje protiv covida-19.

Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je omikron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Od prve polovice rujna 2022., za docjepljivanje su dostupna adaptirana cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i omikron BA.1 varijante virusa.

Oba cjepiva odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih, objavio je HZJZ.

(Hina)