Hrvatski filmovi u Indiji, Italiji i Francuskoj

Hrvatski filmovi sudjeluju ovih dana na nizu međunarodnih filmskih festivala – “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta je u konkurenciji  festivala u Goi, a “Zbornica” Sonje Tarokić na Torino Film Festivalu. 

Osim toga, kratkometražni igrani film “U šumi” Sare Grgurić uvršten je u natjecateljski program francuskog Poitiers Film Festivala, najavio je Hrvatski audiovizualni centar.

Najnoviji film Branka Schmidta jedan je od 15 međunarodnih naslova koji se natječu za glavnu nagradu Zlatni paun (Golden Peackock) na Međunarodnom filmskom festivalu Indije koji u Goi u hibridnom izdanju traje do 28. studenog.

“A bili smo vam dobri” premijerno je bio predstavljen na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij (Sandra Antolić, Ognjen Sviličić, Branko Schmidt) te Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac). 

Od tada je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima su Mostar Film Festival i Festival istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, a sada u multipleksima i nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

Međunarodni filmski festival Indije (IFFI) jedan je od najvećih festivala u Aziji i ove godine održava se 52. put. 

“Zbornica” sa ZFF-a na Torino Film Festivalu

Dugometražni igrani prvijenac, “Zbornica”, Sonje Tarokić, prikazuje u nenatjecateljskom programu Torino Film Festivala, posvećenom filmovima koji su se ranijih godina razvijali te su nagrađeni na Torinu Film Labu (Zbornica je nagrađena 2016. godine). 

Film je nedavno imao hrvatsku premijeru u sklopu Zagreb Film Festivala na kojem je osvojio posebno priznanje u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji. 

Svjetsku premijeru imao je na festivalu u Karlovim Varima, na kojem je ovjenčan posebnim priznanjima glavnog i Ekumenskog žirija.

Prikazan je i na festivalu u Valenciji (Mostra de València) te u Cottbusu na Festivalu istočnoeuropskog filma. 

Ovogodišnje, 39. izdanje Torino Film Festivala održat će se od 26. studenog do 4. prosinca.

Kratkometražni igrani studentski film Sare Grgurić, “U šumi”, uvršten je u međunarodni natjecateljski program francuskog Poitiers Film Festivala koji će se održati od 26. studenog do 3. prosinca. 

Taj je film dosad prikazan na brojnim festivalima diljem Hrvatske i svijeta, a osim domaćih nagrada, osvojio je i nagradu u konkurenciji studentskog filma prestižnog Međunarodnog filmskog festivala San Sebastián. 

Poitiers Film Festival jedan je od najuglednijih europskih festivala studentskog filma/mladih autora, a prošlogodišnji Grand Prix u dugometražnoj međunarodnoj konkurenciji osvojio je hrvatski film “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka. 

(Hina)