Hrvatska bilježi pad smrtnosti od raka dojke

Nadolazeći jubilarni 25. Dan narcisa u nikad izazovnijim vremenima predstavlja pozitivne vijesti. Unatoč pandemiji koronavirusa koja je zdrastveni sustav kao i cijeli svijet uzdrmala do temelja – Hrvatska četvrtu godinu zaredom nastavlja trend pozitivih statistika te bilježi pad smrtnosti kada je u pitanju rak dojke. Hrvatska liga protiv raka otkriva najnovije podatke te poziva građane na edukaciju i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije kako bismo narednih godina svjedočili još boljim rezultatima i zdravijoj budućnosti svih nas.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli nešto više od 2800 žena, a od ove zloćudne bolesti umre njih 752. Rak dojke tako je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska je po smrtnosti od raka dojke kod žena trenutno na 16. mjestu.” – ističe dr. Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Pandemija koronavirusa nije uspjela značajnije poremetiti tijek Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a stručnjaci prognoziraju da će zbog nastale pandemije u okviru programa biti napravljeno do 10% manje mamografskih pregleda.

Upravo u okviru ovog programa svake godine učini se oko 150 tisuća mamografskih pregleda, a otkrije više od 6 tisuća novih karcinoma dojke. Putem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.” izjavila je dr. Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a te dodaje: “Dobrobit programa probira potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija koja ih ističe kao jedan od najučinkovitijih alata u smanjenju smrtnosti od raka dojke. SZO procjenjuje da je kod dobro organiziranih programa probira očekivano smanjenje smrtnosti oko 20% što je u Hrvatskoj nakon 10 godina provođenja programa i ostvareno.

Zbog trenutne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana u programu ovogodišnjeg Dana narcisa održat će se online konferencija vodećih domaćih liječnika. Nju u subotu, 27. ožujka od 11 sati možete pratiti na www.hlpr.hr. Ovogodišnji Dan narcisa organizira Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević.