Hrvati u BiH suočavaju se s brojnim izazovima, od identitetskih do demografskih

Na poziv banjolučkog biskupa, mons. dr. Franje Komarice, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetio je Banja Luku. Tom prilikom održao je sastanak i s potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem te generalnim konzulom RH u Banja Luci Zoranom Piličićem.

S banjolučkim biskupom Komaricom župan je razgovarao o planovima Biskupije za daljnji razvoj trapističkog samostana Marija Zvijezda, koji nosi neprocjenjiv duhovni i materijalni značaj za banjolučki kraj. Samostan koji je utemeljio o. Franz Pfanner ima iznimnu kulturnu i povijesnu baštinu koju je potrebno čuvati i promicati.

Katolička crkva oduvijek je bila vezivno tkivo Hrvata u Bosni i Hercegovini, a njena je uloga u današnja turbulentna vremena osobito važna. Zato mi je iznimno zadovoljstvo posjetiti biskupa Komaricu, čiji dugogodišnji rad osobno iznimno cijenim. Kao što smo to dosad činili u suradnji s Hrvatima u Vojvodini i u Crnoj Gori, na sastanku s biskupom izrazio sam spremnost Osječko-baranjske županije da pomognemo i radu Biskupije. Hrvati izvan Domovine, a osobito oni koji žive u susjednim zemljama, jaki su onoliko koliko im pomaže matična država, stoga smatramo svojom obvezom biti im podrška koliko god je moguće u okviru naše nadležnosti – rekao je župan Anušić, dodavši da je pozvao biskupa Komaricu u uzvratni posjet Osječko-baranjskoj županiji.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Davor Pranjić ovom prilikom predstavio je planove infrastrukturnih projekata koji su u pripremi. Na putu prema uspješnom korištenju sredstva Europskih fondova koja se Bosni i Hercegovini stavljaju na raspolaganje u ovom proračunskom razdoblju, Osječko-baranjska županija će osigurati edukaciju kadrova kao što to činimo i s Hrvatima u Srbiji. Uz to, za projekte od iznimnog značaja za hrvatski narod, osigurat će se i financijska sredstva u idućoj proračunskoj godini.

Drago mi je što potpredsjednik RS-a Davor Pranjić ima viziju kako pomoći Hrvatima u Republici Srpskoj i što to čini kroz konkretne i dugoročne projekte. Samo na taj način može se postići opipljiv napredak, koji ćemo kao Županija naravno poduprijeti – dodao je župan Anušić.

Potpredsjednik Republike Srpske, Davor Pranjić, istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Osječko-baranjskom županijom.

Bilo mi je zadovoljstvo ugostiti župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i njegove suradnike u Banjoj Luci. Naša dosadašnja suradnja bila je vrlo uspješna, a uvjeren sam da će i budući projekti, koji se ponajprije odnose na jačanje prekogranične suradnje te projekti koji će doprinijeti ekonomskom i gospodarskom razvoju ovog kraja, biti plodonosni. Činjenica je da su naša razmišljanja u ovom pogledu vrlo slična te da uspjeh neće izostati ako uložimo potreban maksimum u njihovoj realizaciji u predstojećem razdoblju – rekao je Pranjić.

S generalnim konzulom RH u Banja Luci, Zoranom Piličićem župan je razgovarao o iskustvima suradnje s Hrvatima u susjednim zemljama te općenito o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.