Grad odbio nagodbu Strabag-Saubermacher

Grad Beli Manastir odbio je sklapanje nagodbe s austrijskim tvrtkama “Strabag” i “Saubermacher” koje zbog otkazivanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada, traže isplatu 84 milijuna kuna odštete, od čega bi Beli Manastir trebao podmiriti više od 8 milijuna kuna.
Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob potvrdio je kako slijede primjer drugih gradova osnivača..

{mp3}2020/robstrabag{/mp3}
Beli Manastir, Osijek, Vinkovci, Vukovar i Županja osnivači su Javne ustanove za zbrinjavanja komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS) koja je 2006. godine s austrijskim tvrtkama sklopila ugovor o izgradnji regionalnog odlagališta otpada. Zbog nepoštivanja ugovornih odredbi i nedobivanje građevinske dozvole, Ugovor je raskinut 2009. godine, a zatim su austrijske tvrtke podigle tužbu protiv ZOIS-a tražeći odštetu za izgubljenu dobit za posao koji nikada nije ni počeo.
Spor je otišao i Međunarodno arbitražno sudište, te je Vrhovni sud prošle godine ipak priznao potraživanja vjerovnika od oko 120 milijuna kuna, uključujući i potraživanja tvrtki “Strabag” i “Saubermacher”, a koje su zatim gradovima osnivačima ponudile nagodbu umanjenu za 36 milijuna kuna. Gradovi osnivači dogovorili su odbijanje nagodbe s obzirom na to da se čeka rješenje žalbenog postupka na Visokom trgovačkom sudu koje bi moglo dovesti  do proglašenje ništetnim Ugovor iz 2006. godine.

Osijek i Vukovar također nisu prihvatili odluku o nagodbi s austrijskim tvrtaka “Strabag” i “Saubermacher” .